Cererea din ce in ce mai mare pentru credite locative (imprumuturi destinate renovarii sau achizitionarii unei locuinte) determina bancile sa vina in intampinarea clientilor cu oferte variate pe acest segment. Nivelul scazut de astfel de imprumuturi acordate pana acum populatiei, de circa 1,5% din PIB, ii determina pe analisti sa estimeze ca piata are un potential foarte ridicat in continuare.
`In Romania, 77% din totalul creditelor acordate populatiei sunt pentru nevoi personale, restul, pentru imbunatatirea domeniului locativ. In restul tarilor, situatia este exact invers`, a declarat ieri Ionut Costea, presedintele Raiffeisen-Banca pentru Locuinte. Astfel, in Slovacia, ponderea imprumuturilor pentru domeniul locativ in PIB este de 6,1%, in Cehia, de 7,6%, iar in Italia, de 14,5%.
In state cu piete mature, precum Germania sau Danemarca, volumul imprumuturilor imobiliare si ipotecare raportat la PIB se situeaza la nivelul de 52,4, respectiv 89,7%. Atente la miscarile din piata, bancile au identificat oportunitatea de business si au lansat si in Romania divizii care se adreseaza special acestui segment. Astfel, pe piata locala au aparut banci de nisa, precum Raiffeisen-Banca pentru Locuinte (RBL) sau HVB-Banca pentru Locuinte, a caror oferta de credit locativ se adreseaza in principal populatiei cu venituri mici si mijlocii.
RBL a acordat, acum cateva saptamani, primul credit locativ si a primit peste 100 de cereri pentru contractarea unor astfel de imprumuturi, a declarat vicepresedintele RBL, Wolfgang Melzer.`Pana acum, contractale incheiate de clientii RBL presupuneau existenta unei perioade de economisire de cel putin 18 luni. A venit timpul sa acordam si imprumuturi`, a adaugat Melzer. Acesta a mai spus ca, din totalul cererilor, circa 75% au ca destinatie realizarea de lucrari de modernizare a locuintelor. RBL are circa 100.000 de clienti, valoarea totala a contractelor ridicandu-se la 500 milioane de euro de la lansarea pe piata. Clientii institutiei financiare economisisera, la finele primului trimestru, aproape 41 milioane de euro.
Economisirea este obligatorie
Pentru a beneficia de un credit, clientul este obligat sa realizeze depuneri pe o perioada de minimum 18 luni, dupa care poate primi un imprumut reprezentand dublul sumei economisite. In aceasta etapa, statul ofera o prima de 15% din suma economisita in anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 150 de euro. Dobanda pentru sumele economisite se ridica la 3% pe an, in lei, iar pentru creditul locativ acordat de catre banca solicita o rata fixa dobanzii de 6%.
RBL a lansat si imprumutul intermediar, pentru clientii care au in cont un sold minim de 50% din valoarea contractului, dar nu au economisit timp de minim 18 luni. Pentru a beneficia de un credit intermediar in lei, clientul trebuie sa economiseasca pe o perioada de trei luni si sa aiba un sold de cel putin 50% din valoarea contractului. Rata dobanzii este de 7,5% pe an, fixa pe perioada contractata. Un imprumut intermediar poate fi transformat in credit locativ daca clientul RBL va economisi cel putin 18 luni si atinge cifra de evaluare impusa de banca.
Exemplu de calcul pentru contract de economisire-creditare
Pentru o locuinta de 100.000 de lei (circa 28.000 de euro), trebuie sa economisiti inainte minimum jumatate din suma, fiind necesara o perioada de economisire de 18 luni. Exista trei variante de contracte, la care difera perioada obligatorie de economisire.
Credit locativ(dupa finalizarea perioadei de economisire)
Valoare: 49.000 lei
Dobanda fixa de 6% pe an
Rata lunara de rambursare: 500 lei (141 de euro)
Perioada de rambursare: circa 11 ani
Credit Intermediar(inainte de finalizarea perioadei de economisire)
Valoare 100.000 lei (28.000 de euro)
Dobanda fixa de 7,5% pe an
Rata lunara de rambursare: 625 lei (176 de euro)
Perioada de credit: 41 luni, dupa care se transforma in credit locativ, cu dobanda de 6%.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...