Extinderea rapida a creditelor nu a condus inca la slabirea sistemelor bancare din noile membre ale Uniunii Europene, dar rata de crestere excesiva contribuie la crearea de dezechilibre externe in Romania, Bulgaria si Statele Baltice, arata, miercuri, raportul `UE 8+2` al Bancii Mondiale.
Economistul sef pentru Europa centrala si de est al Bancii Mondiale,Thomas Laursen, a apreciat ca noile membre ale UE ar trebui sa introduca masuri pentru temperarea creditarii atat la imprumuturile ipotecare cat si la cele de consum, pentru a evita supraincalzirea economiei. El a dat exemplul Poloniei unde o persoana se poate imprumuta pentru un credit ipotecar pana la 100% din capacitatea sa de rambursare.
`Concentrarea de noi credite in sectorul domestic pentru bunuri de consum si locuinte contribuie putin la potentialul de crestere pe termen lung, in timp ce creeaza conditii pentru majorarea preturilor activelor`, se spune in raportul Bancii Mondiale.
Banca Mondiala observa ca maturitatile si nepotrivirile monetare sunt in crestere, mai ales in cazul creditelor ipotecare facute in moneda straina. `Structurile de proprietate indirecta pot izola efectiv anumite banci parinte de operatiunile pe care acestea le desfasoara local`, se spune in raportul `UE 8+2`.
`Supravegherea sporita si reglementarile inasprite sunt garantate in unele tari, in timp ce in cazurile in care cresterea rapida a creditelor este asociata cu riscuri macroeconomice accentuate este nevoie de un raspuns mai tare, inclusiv pentru evitarea politicilor fiscale prociclice si luarea in considerare a masurilor care pot fi aplicate, ca sa descurajeze imprumuturile pentru locuinte`, atrage atentia Banca Mondiala, in raportul sau.
In unele tari din Uniunea Europeana, expansiunea creditelor a contribuit la crearea de dezechilibre macroeconomice accentuate, la cresterea potentiala a preturilor activelor din piata si la puncte vulnerabile care impun o reactie politica mai ferma, arata raportul Bancii Mondiale.
`Eficienta generala, profitabilitatea si capitalizarea bancilor din noile membre ale UE sunt in conformitate cu ale institutiilor bancare din zona euro, iar imprumuturile neperformante nu arata semne de vulnerabilitate in crestere`, potrivit raportului Bancii Mondiale.
`Expansiunea creditelor reflecta un proces natural de profunzime financiara, iar raportul intre credite si produsul intern brut (PIB) este mai mult sau mai putin in conformitate cu ce se asteapta sa fie nivelurile de venit pe cap de locuitor. Bancile straine, care au, evident, o viziune si un management mai performant, detin o pozitia dominanta in cam toate statele regiunii `UE 8+2``, observa Banca Mondiala, in raportul sau.
Sursa: www.bankingnews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...