Chiar daca s-a dat drumul la robinetul creditelor relaxate, bancherii constata ca numarul celor care vor avea acces la imprumuturi se restrange. Motivatia principala: cosul mediu de consum care trebuie scazut din veniturile familiei inainte de a face calculul nivelului pana la care se poate imprumuta un client.
In primele variante de calcul s-a luat in considerare o valoare estimata de 750 RON. Numai ca, INSSE a dat publicitatii niste valori medii pentru 2006 ceva mai mari: 815,45 lei. Aplicarea acestui cuantum poate subtia si mai mult randurile celor care isi pusesera speranta ca vor avea acces la un credit mai mare in 2007.
Evolutiile din economia mioritica a ultimilor luni demonstreaza faptul ca numarul celor care pot beneficia de imprumuturi de la banci poate scadea in continuare. Si aceasta chiar daca banca centrala a renuntat la a mai fi satrapul bancherilor, dandu-le posibilitatea sa isi croiasca norme proprii de creditare. Problema cheie este cosul mediu de consum care trebuia scazut din venitul familiei doritoare de credite.
Pentru inceput, primele banci care au trecut de autorizarea BNR, au luat acest indicator in jurul a 750 de lei. Numai ca, ieri INS a dat publicitatii niste datele medii pe 2006. Astfel, din comunicatul INS aflam ca o familie a cheltuit, anul trecut, pentru consum aproximativ 815,45 lei pe luna, sumele platite in mediul urban fiind aproape duble fata de cele din spatiul rural, respectiv o medie de 1.019 lei, fata de 550 de lei. Se constata o majorare a cheltuielilor lunare de consum pe gospodarie de la 764,3 lei in primul trimestru la 859,53 lei in ultimele trei luni din 2006.
Cheltuielile de consum includ platile pentru alimente si bauturi consumate efectiv, marfuri nealimentare si servicii, iar totalul cheltuielilor banesti acopera si sumele platite pentru produsele neconsumate (ramase in stoc, date in prelucrare sau la animale), impozite, contributii, cotizatii, taxe, precum si alte cheltuieli.
Sumele alocate lunar in 2006 pentru alimente si bauturi au avansat de la 261,67 lei/familie, la 301,53 lei in ultimul trimestru al anului, cand in mediul urban s-a inregistrat un nivel de 373,38 lei, iar in zona rurala o medie de 208,33 lei. Salariul mediu net a fost in luna aprilie de 1.027 lei.
Un articol de: Norel Moise
Sursa: Curentul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...