CRESC RESTANTELE PERSOANELOR FIZICE LA BANCI


Data: 19.07.2007

Creditele restante acumulate de clientii persoane fizice au insumat 221 milioane de lei (69 mil. euro) la sfarsitul lunii mai, marcand o dublare comparativ cu luna mai 2006, conform datelor centralizate de BNR. Cresterea soldului restantelor s-a accelerat in primele cinci luni ale acestui an, inregistrand o majorare de circa 54%, dupa ce in perioada ianuarie-mai 2006 cresterea fusese de 12%. Acumularea de restante a crescut in contextul in care dobanzile la creditele noi in lei a coborat cu 1,85 puncte procentuale in ultimul an, in timp ce dobanda la creditele noi in euro a scazut cu aproape un punct procentual.

Potrivit datelor publicate de BNR, chiar si dobanda medie la creditele in euro existente in sold s-ar fi redus cu 0,93 puncte procentuale din mai 2006 pana in mai 2007, in ciuda tendintei de crestere treptata a dobanzii de referinta la euro pe pietele internationale.

Statistica bancii centrala indica scaderi de dobanda inclusiv la creditele ipotecare mai vechi, desi majoritatea bancilor aplica dobanzi indexate periodic cu ratele de referinta internationale, ceea ce a antrenat de fiecare data scumpiri ale creditelor.

Totusi, scumpirile respective au fost compensate in buna masura de aprecierea nominala a leului, care se apropie de 8% fata de nivelul de la inceputul acestui an, ceea ce ar insemna ca majorarea restantelor nu poate fi pusa in seama cresterii dobanzii de referinta la euro.

Pe de alta parte, chiar si creditele in lei existente au inregistrat fluctuatii ale dobanzilor, in functie de conditiile de pe piata monetara, in conditiile in care bancile iau in calcul ratele de referinta.

Totusi, si in acest caz datele publicate de BNR indica o ieftinire substantiala a creditelor in lei existente in sold, de la o dobanda medie de 16,75% in luna mai 2006, la 14,74% in luna mai 2007, respectiv cu doua puncte procentuale.

Cert este ca rata riscului de credit la nivelul sistemului bancar, determinata prin raportarea creditelor clasificate ca indoielnice si pierdere la totalul creditelor si dobanzilor clasificate de banci, a crescut treptat in decursul ultimului an: de la 2,61% in decembrie 2005 la 3,19% in mai 2007, respectiv cu mai mult de jumatate de punct procentual.

In acelasi timp, ponderea creditelor restante si indoielnice nete in totalul activelor bancilor s-a mentinut la 0,16% la nivelul lunii mai, fata de 0,15% in decembrie 2005, dupa ce a inregistrat varfuri de pana la 0,19% in mai 2006.

Cresterea riscului de credit este insa reflectata de majorarea provizioanelor constituite de banci, datele BNR indicand aproape o triplare din decembrie 2005 pana in mai 2007, respectiv de la 698 de milioane la 1,87 miliarde de lei (circa 584 milioane de lei).

Luna mai a acestui an a marcat practic o stagnare a activelor bilantiere nete ale bancilor, la nivelul de aproape 184 miliarde de lei (55,7 miliarde de euro) comparativ cu aprilie, posibil in contextul in care multi clienti de retail au amanat contractarea unui credit in asteptarea noilor norme cu conditii mai flexibile.

Pe primele cinci luni ale anului activele sectorului bancar au inregistrat o crestere de 6,4%, respectiv de aproape 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea activelor a ajuns sa fie sustinuta intr-o proportie din ce in ce mai mare de dinamica creditului, care tinde sa se apropie de o pondere de 60% din totalul activelor bancare. Din mai 2006 si pana in mai 2007, ponderea creditelor totale nete acordate de banci a urcat cu peste sapte puncte procentuale in totalul activelor.

Un articol de: Razvan Voican

Integral in Ziarul Financiar

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor