Pe langa creditele traditionale oferite de banci in lei, euro si dolari, pe piata si-au facut loc in ultimul timp si monede mai putin consacrate, cum este forintul maghiar. Evolutia dobanzilor pentru aceste imprumuturi este strans legata de perspectivele economiei maghiare, care nu sunt deosebit de imbucuratoare.
OTP Bank este singura institutie care ofera in prezent credite in forinti maghiari. Iar, la produsele bancii, ratele dobanzii pentru aceasta moneda sunt cu 1,5% mai mari decat cele la lei. Pe viitor, diferenta are sanse mari se se extinda in favoarea monedei nationale. Astfel, finantarile in lei devin tot mai avantajoase, chiar si fara a mai pune la socoteala faptul ca ele nu expun clientii la riscul valutar.
Pe 28 august, banca centrala a Ungariei a decis sa majoreze rata dobanzii de politica monetara cu 0,5%, pana la 7,25%. Acesta este reperul principal dupa care bancile isi stabilesc dobanzile la creditele pentru populatie, iar o crestere a acestora se rasfange ulterior si asupra costului imprumuturilor pentru persoane fizice. In Romania, aceeasi dobanda este stabilita de BNR la 8,75%, cu doar 1,5% mai mare decat cea din Ungaria.
Cel mai important aspect in alegerea monedei de imprumut este insa traiectoria viitoare a dobanzilor. Iar, dupa acest criteriu, dobanzile la lei au perspective mult mai bune decat cele pentru forinti.
Evolutia dobanzilor depinde in principal de cea a inflatiei. Atunci cand inflatia creste, banca centrala majoreaza dobanzile, iar cand preturile sunt stabile, dobanzile coboara.
In Romania, tinta de inflatie pentru 2006 este de 5%, in 2007 - 4%, iar in 2008 - 3,8%. Astfel, este de asteptat ca si dobanzile la lei sa scada in anii urmatori.
In schimb, in Ungaria se intampla tocmai invers. Banca centrala a anuntat ca si-a rectificat prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an de la 2,1% la 3,8%. Mai mult, inflatia se asteapta sa urce la 7% in 2007 si scada la numai 4,2% in 2008. Prin urmare, este posibil ca dobanzile la forinti sa depaseasca constant in urmatorii 2 ani pe cele la lei sau cel putin sa se mentina la valori apropiate.
Totodata, riscul valutar asociat imprumuturilor in forinti nu trebuie deloc neglijat. In perioada de peaderare, moneda maghiara a trecut prin momente extrem de tensionate, in care cursul a cunoscut miscari destul de ample. Asemenea evolutii determina ca rata lunara de rambursat la creditele contractate sa se modifice substantial de la o luna la alta.
Un lucru imbucurator este ca Ungaria, ca si Romania, se afla in proces de convergenta cu zona euro. Astfel, atat leul cat si forintul au cursuri stabile fata de euro, ceea ce face ca si cotatia directa dintre leu si forint sa se bucure de acest privilegiu. Partea mai putin placuta este ca politica valutara a Ungariei prevede ca forintul poate sa fluctueze fata de euro cu pana la 15% fata de paritatea centrala, in ambele sensuri. In prezent, cursul pietei este aproape de paritatea centrala. Aceasta este stabilita la 282,36 forint/euro (cu banda de jos la 240,01, iar cea de sus la 324,71).
Pentru urmatoarele 12 luni, prognozele analistilor bancari sugereaza o tendinta de apreciere a forintului, ca urmare a cresterii dobanzilor. Iar, pentru un credit in forinti, acest lucru inseamna ca ratele exprimate in lei se vor majora de la o luna la alta.
Sursa: Conso
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...