Creditul ipotecar vs creditul imobiliar


Data: 06.06.2007

Principala diferenta consta in tipul de garantie. Ce este un credit ipotecar si ce este un credit imobiliar? Care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia? Care dintre ele ar fi mai potrivit? Acestea sunt principalele dileme legate de creditele pentru locuinta pe care vom incerca sa le lamurim.

Numarul celor care nu vad nicio diferenta intre cele doua tipuri de credit este relativ ridicat, astfel ca ar fi bine de stiut ce inseamna fiecare, atunci cand mergem la banca pentru a contracta un credit destinat cumpararii sau construirii unei locuinte. La unele banci, creditele ipotecare si imobiliare sunt reprezentate de acelasi produs, la altele este vorba despre doua credite diferite. Oricum, confuzia provine si din faptul ca, in ultima perioada, diferentele dintre cele doua tipuri de creditare au scazut semnificativ.

Creditul ipotecar pare a se fi impus in ultimul an prin intermediul politicilor aplicate de majoritatea bancilor si fondurilor de creditare, anume garantarea creditului prin ipotecarea imobilului achizitionat.

Totusi, apar si diferentieri. Astfel, creditul ipotecar se garanteaza cu ipoteca pe imobil, in vreme ce pentru creditul imobiliar se accepta si alte tipuri de garantii (giranti, alte imobile). In plus, prin credit imobiliar se pot finanta si constructiile de imobile, pe cand creditul ipotecar nu poate accepta drept ipoteca ceea ce inca nu exista. Asta in teorie, pentru ca in practica lucrurile se schimba, astfel incat creditul ipotecar se acorda inclusiv pentru constructia de locuinte, deosebirile ramanand doar la nivel de principii.

Garantia, bat-o vina!

Daca pana in urma cu doi, trei ani diferentele dintre creditele ipotecare si cele imobiliare erau destul de evidente, in momentul de fata cele doua tipuri de credite sunt relativ asemanatoare. Astfel, potrivit normelor emise de Banca Nationala, creditul pentru investitii imobiliare este un imprumut contractat de o persoana fizica si a carui destinatie o reprezinta `dobandirea sau mentinerea drepturilor de proprietate asupra unui teren sau unei constructii, realizate sau care urmeaza sa se realizeze, precum si creditele acordate in scopul reabilitarii, modernizarii, consolidarii sau extinderii unei constructii ori pentru viabilizarea unui teren`.

Indiferent ca vorbim de un credit imobiliar sau de un credit ipotecar, garantia creditului o va reprezenta intotdeauna o ipoteca asupra unui imobil (de cele mai multe ori, la nivel de limbaj bancar, cand facem referire la credit ipotecar, solicitantul aduce in garantie chiar imobilul pe care-l achizitioneaza prin credit, iar cand facem referire la creditul imobiliar solicitantul vine in garantie cu un alt imobil decat cel achizitionat prin credit). In acest context, se poate spune ca avantajele fiecaruia dintre cele doua tipuri de credite difera de la persoana la persoana, in functie de numarul proprietatilor. Astfel, pentru cei care mai au o proprietate, ideal ar fi un credit imobiliar, iar pentru cei care nu au, dar vor sa isi achizitioneze una, mai potrivit este creditul imobiliar.

Un credit si doua ipoteci

Concurenta determina o nevoie organica de diversificare a ofertelor, astfel ca piata bancara autohtona este din ce in ce mai dinamica si mai adaptata la cerintele clientilor. Astfel, cateva dintre cel mai importante banci din Romania ofera potentialilor clienti posibilitatea instituirii unei a doua ipoteci pe imobil. Daca aveti deja o locuinta cumparata prin credit ipotecar si intentionati sa faceti un imprumut care necesita garantii, exista posibilitatea de a folosi imobilul ca o a doua ipoteca. Mai multe banci, ca BCR, HVB Tiriac, Raiffeisen, CEC si MKB Romexterra, accepta ipoteci de rangul doi pe post de garantie la credit.

Evident, conditiile difera de la banca la banca. Astfel, BCR accepta ipoteci de rangul II doar in situatia in care imobilul este ipotecat tot in favoarea BCR. De asemenea, o politica oarecum similara o are si CEC-ul cu deosebirea ca, daca valoarea locuintei creste intre timp, la a doua ipoteca este luata in considerare si diferenta de pret.

O pozitie interesanta si curajoasa o are MKB Romexterra care accepta o a doua ipoteca si pentru clientii altor banci, insa doar in cazul creditelor de refinantare.
Un articol de: Marius Guta

Sursa: Banii Nostri

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor