Creditul imobiliar devine tot mai accesibil


Data: 22.06.2006

Scaderea substantiala a dobanzilor la creditele ipotecare si imobiliare in lei si gasirea, de catre unele banci, a unor conditii mai lejere de contractare a creditelor, face ca finantarile pentru locuinta sa devina accesibile si pentru cei cu venituri mai mici (cel putin 1.000 de euro pe familie).


Pentru a va ajuta sa alegeti cea mai buna oferta de finantare pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, in paginile urmatoare va prezentam o descriere a principalelor oferte bancare si altor institutii de creditare. Dar, mai ales, avantajele si dezavantajele fiecarui tip de credit. La o prima impresie, toate creditele ipotecare sau imobiliare ale bancilor seamana intre ele. Dar la o analiza mai atenta veti observa ca exista totusi diferente substantiale privind conditiile impuse pentru contractarea unui credit, suma maxima ce se poate obtine si costul rambursarii imprumutului.

Nu lipsita de importanta este si calitatea serviciilor de consultanta oferite de institutiile creditoare. Merita de subliniat faptul ca banci importante precum ING, BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Unicredit sau MTS Leasing acorda o mare importanta modului in care clientii sunt primiti si tratati atunci cand le trec pragul, precum si profesionismul si abilitatea consultantilor de credit de a convinge oamenii de calitatea produselor bancare si a le insufla increderea de care au nevoie pentru a contracta un credit.

Sa revenim insa la ceea ce ne doare cel mai tare: conditiile de creditare si costul finantarii. In ceea ce priveste conditiile de creditare, cea mai mare problema este suma mica ce se poate obtine pentru cumpararea sau constructia unei case: la un venit pe familie de aproximativ 650 de euro bancile pot acorda credite ipotecare cu o valoare de cel mult 25.000 de euro, adica nici jumatate din pretul unei case ieftine. Asta din cauza unei dispozitii a BNR impusa anul trecut bancilor, care impune ca rata lunara de rambursat sa nu depaseasca 35% din valoarea veniturilor pe familie. Unele banci acorda insa credite imobiliare (pentru care sunt necesare si garantii imobiliare, nu doar ipoteca pe locuinta construita sau cumparata) cu o rata de maxim 50% din veniturile familiei celui imprumutat, valoarea creditului fiind mai mare, depasind suma de 35.000 de euro, la un venit pe familie de 650 de euro.

Ar trebui, asadar, sa avem un venit mediu pe familie de aproape 60 de milioane de lei (1.600 de euro) pentru a obtine un credit ipotecar in valoare de 50.000 de euro, pe o perioada de 25 de ani, rata lunara este de 20 de milioane (35% din venit). In cazul unui credit imobiliar care permite ca rata sa fie maxim 50% din venituri, atunci pentru aceeasi suma imprumutata venitul necesar pe familie este de numai 40 de milioane, cu aceeasi valoare a ratei lunare. Dar, atentie, la o dobanda de 13% in lei, dobanda medie la care s-a ajuns abia de la inceputul acestui an si pe care o practica bancile cu cele mai respectabile oferte de credite ipotecare precum ING, BCR, BRD sau Banca Transilvania.

Pentru ca, daca ati fi incercat anul trecut sa luati un credit ipotecar, cand dobanzile erau in medie de 25%, atunci ati fi avut de platit o rata lunara aproape dubla, adica aproape 40 de milioane (1.000 de euro), pentru aceeasi suma. Iar daca ne gandim ca imprumuturile in valuta (euro sau dolari) au costuri si mai mici, dobanda fiind mai redusa, constatam ca, incet-incet, odata cu scaderea dobanzilor si gasirea unor conditii mai permisive de creditare, in special in privinta valorii ratei maxime de rambursare in functie de venituri, creditele imobiliare devin tot mai accesibile.


Sursa:
Ghiseul Bancar

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor