Creditul de nota 10 a ramas repetent


Data: 24.11.2006

In prag de sarbatori, bancile vin cu oferte din ce in ce mai generoase. Si pentru ca acum moda creditelor `la pachet` se inscrie in tendinte, bancile profita de aceasta ocazie si ofera solicitantilor de credite pentru nevoi personale, carduri de credit gratuite. Un exemplu concret este Banca Romaneasca.

Datorita faptului ca in primavara acestui an `Creditul de nota 10` a inregistrat un real succes, dupa cum spune banca, aceasta a luat decizia de a-l relansa alaturi de un card de credit (gratuit). Si pentru ca oferta este valabila doar pana la finele acestui an, am ajuns la Banca Romaneasca sa descopar ce inseamna `Creditul de nota 10` pana nu se incheie perioada promotionala.

Asteptari la cozi interminabile

Se pare ca inaintea sarbatorilor, datorita faptului ca se maresc cheltuielile, creste si cererea de credite. Nu sunt sigura daca numai din cauza acestui lucru sediul Bancii Romanesti era foarte aglomerat, cert este ca a trebuit sa astept o vesnicie pana sa pot discuta cu un consilier al bancii.

Credit de nota 10, consilier `repetent`

Consiliera bancii, foarte agitata si vizibil iritata de aglomeratie, mi-a raspuns foarte greu la intrebari deoarece, dupa spusele ei, era nou angajata si nu prea era la curent cu toate informatiile. A trebuit sa ii ceara unui coleg mai vechi mai multe detalii despre `Creditul de nota 10` si apoi mi-a citit sec prezentarea de pe monitor. Am reusit sa retin ca banca acorda creditul numai in moneda nationala, pe o perioada maxima de 10 ani.

Dobanda de nota 11,5

Desi ni se promite un credit cu zece pe linie, dobanda perceputa nu se inscrie in acest sablon; aceasta este variabila, de 11,5% pe an. Valoarea creditului solicitat poate fi cuprinsa intre 100 si 10.000 euro (echivalent in lei).

Atentie insa, pe langa dobanda, mai exista si un comision de administrare a creditului, de 0,30% (in acest caz putem rasufla usurati pentru ca nu e si el de nota zece!), comision care se aplica lunar la valoarea creditului. Ceea ce inseamna ca vorbim de un comision fix care nu va scadea, asa cum se intampla in cazul creditelor oferite de alte banci, unde comisionul se aplica la soldul creditului.

Daca nu am implinit 24 de ani nu pot solicita creditul deoarece banca il acorda numai persoanelor care au depasit aceasta varsta. Venitul minim acceptat este de 150 euro iar in cartea de munca trebuie sa fie inscrise obligatoriu 6 luni de vechime.

Pentru a obtine o suma de 10.000 de euro trebuie sa am si eu un venit de nota 10, adica aproximativ 569 euro (1.990,08 RON).

Daca totusi dispun de acest salariu net (sau cumulez venitul meu cu cel al membrilor familiei si ajung la aceasta suma), conform calculului facut de consiliera Bancii Romanesti, pe o perioada de 10 ani, trebuie sa achit o rata lunara de 597,08 RON. DAE, in acest caz este de 17,79%.

In cazul in care am un venit mai mic, de exemplu 1.500 RON, banca imi poate acorda doar 26.350 RON, insemnand 7.528 euro pe 10 ani cu rata lunara de 449,52 RON.

Datorita faptului ca, pentru acest caz, DAE nu era trecuta in tabelul de prezentare, consiliera m-a lasat fara raspuns la intrebarea despre dobanda anuala efectiva. Nu sunt sigura daca din cauza ca nu stia sa o calculeze, sau pur si simplu pentru ca se grabea sa se ocupe si de alti clienti care asteptau, iar un calcul in plus ar fi insemnat sa imi acorde mai mult timp decat, probabil imi era destinat.

Card de credit MasterCard gratuit pe un an

Consiliera ma anunta ca banca imi ofera `GRATUIT` si un card de credit cu un disponibil de maxim 5.000 euro (echivalent in lei) cu folosire internationala, daca solicit `Creditul de nota 10`. Suma maxima ce poate fi solicitata difera insa in functie de veniturile clientilor, aceasta reprezentand cumulul a trei salarii nete ale solicitantului.

Si pentru ca a afirmat acest lucru cu atat de mult patos, am intrebat-o ce inseamna `gratuit`. Adica nu platesc niciun comision, niciodata pentru acel card?

Gresit. Banca imi acorda cardul fara sa imi perceapa comisionul de emitere si cel de administrare pentru primul an. Ulterior, incepand cu cel de-al doilea an de creditare, va trebui sa platesc 35 RON anual, pentru administrarea contului.

Gratuit nu inseamna scutit de toate cheltuielile

Dobanda aferenta banilor utilizati de pe cardul de credit este de 22.95%.

Cel mai mare avantaj al acestui card este ca suma minima de rambursare este de 5% din sumele utilizate (in conditiile in care la alte banci, precum Unicredit, suma minima de rambursare ajunge la 10%).

Pentru retragerile in numerar de la ATM-ul Bancii Romanesti platesc 1%, minim 1 RON.

In cazul in care trebuie sa scot neaparat bani de pe card si nu gasesc un ATM al bancii, pot folosi orice alt ATM (de la oricare alta banca), insa trebuie sa platesc un pic mai mult, 1% + 2,5 RON (national) sau 1% + 2 euro (daca folosesc cardul in strainatate).

Daca folosesc cardul pentru efectuarea platilor catre comercianti, banca imi ofera o perioada de gratie de 45 de zile (insemnand ca daca rambursez in aceasta perioada suma folosita, dobanda perceputa la valoarea imprumutata este de nota zero, insemnand 0%).

Sursa:
www.ghiseulbancar.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor