Creditul da in sfarsit semne de incetinire


Data: 01.11.2006

Creditul neguvernamental a incetinit sensibil in septembrie, ritmul anual de crestere coborand la 47%, in termeni reali, de la 48% in luna precedenta.



Aceasta este prima data in ultimii ani cand ritmul de expansiune a creditului incetineste. In august, creditul accelerase marginal. Incetinirea din septembrie a fost datorata temperarii creditului in lei: rimtul de expansiune al acestuia a incetinit la 90,5%, de la 93% in luna precedenta. Septembrie a fost a doua luna consecutiva in care creditul in lei a incetinit, dupa ce marcase un record de crestere in iulie, cu 94,4%.

`In mod normal, dupa aceste date, banca centrala ar trebui sa fie mai putin orientata catre o politica monetara mai stricta`, spune Dorin Badea, dealer sef la Bancpost.

BNR are programata o sedinta pe probleme de politica monetara pe 10 noiembrie. Viceguvernatorul BNR Cristian Popa, cel care este responsabil de proiectul de tintire a inflatiei, a aratat insa recent ca banca centrala ar trebui sa actioneze proactiv, avand in vedere presiunile inflationiste care se anunta pentru anul urmator. BNR a intarit politica monetara in mai multe etape pe parcursul acestui an, majorand dobanda de interventie cu 1,25 puncte procentuale la 8,75% pe an, dar si rezervele minime la lei si valuta, pentru a tempera creditarea care alimenteaza cererea de consum prea mare.

In schimb, creditul in valuta a accelerat usor, ritmul sau de crestere urcand la 24% (exprimat in euro), cu jumatate de punct procentual mai mult decat in luna anterioara. Oricum, cresterea anualizata a creditului in valuta se mentine sub 25% de trei luni, ritmul fiind sensibil mai mic decat cel din toamna trecuta. In septembrie 2005, creditul in valuta marca ritmuri anuale de crestere de peste 56%, ceea ce a si determinat banca centrala sa adopte masuri dure pentru limitarea acestor finantari.

Badea subliniaza ca intre timp mai multe banci au ales sa `externalizeze` credite in valuta, sa le dirijeze catre canale alternative ce nu sunt incluse in cifra oficiala (de exemplu, catre actionarii lor straini). Astfel, cifrele ar putea fi viciate, fapt care ar putea sa influenteze si decizia BNR.

Incepand din iulie, ritmul lunar de crestere a creditului neguvernamental se mentine sub 4%, dupa ce accelerase la inceputul verii spre 6%. In septembrie, creditul a crescut cu 3,75%, marginal mai repede decat in august. Creditul in lei a crescut cu 3,8%, sensibil mai incet decat in lunile de vara, cand ritmul ameninta sa urce spre 7%. Creditul in valuta a crescut cu 3,6%, de asemeni la nivelul lunilor precedente.

In paralel cu incetinirea creditarii, si economisirea a incetinit.

Populatia a ajuns din nou sa prefere valuta la economisire, soldul depozitelor in moneda straina crescand cu 36% in ultimul an. La lei, cresterea a fost de numai 10,2%, in termeni reali. Depunerile in valuta ale populatiei au sporit in ultimul an cu 3 miliarde lei, de la 10,6 miliarde lei la 13,7 miliarde lei, in timp ce depozitele in lei au urcat cu numai 2,6 miliarde lei, de la 16,2 miliarde lei la 18,8 miliarde lei.
Un articol de: Liviu Chiru

Sursa: www.zf.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor