Incepand din 22 octombrie vor fi aplicate reguli mai stricte pentru companiile de leasing, societatile de credit de consum sau ipotecar * Pentru obtinerea unui credit acordat de aceste societati va fi nevoie de un avans de 25% din valoarea bunului sau de giranti * De asemenea, rata lunara nu va putea depasi 30% sau 35% din venitul net, in functie de tipul de imprumut.
Creditul doar cu buletinul mai are de `trait` o luna, in conditiile in care, pe 22 octombrie, va intra in vigoare norma bancii centrale care stabileste reguli mai stricte de creditare pentru institutiile financiare nebancare (IFN). Institutii financiare nebancare sunt societatile care acorda credite de consum cu plata in rate, companiile de leasing sau societatile de credit ipotecar.
De fapt, norma BNR, publicata, la sfarsitul saptamanii trecute in Monitorul Oficial, prevede, si pentru IFN-uri, aceleasi reguli de acordare a imprumuturilor care sunt aplicate bancilor. Astfel, pentru obtinerea unui imprumut din categoria celor cunoscute sub numele de `credit doar cu buletinul`, va fi nevoie fie de un avans de 25% din valoarea bunului care urmeaza sa fie achizitionat, fie de garantii reale si/sau personale. In categoria garantiilor personale intra politele de asigurare incheiate fie de debitor fie de imprumutator.
Nu pot gira obtinerea unui asemenea imprumut persoanele care au deja un credit de o valoare mare in derulare. In cadrul unei familii, membrii care care sunt garanti nu vor mai fi luati in calculul venitului total net al acesteia. Potrivit normei BNR, rata lunara platita pentru un credit obtinut de la o societatea din categoria celor mentionate nu poate depasi 30% din venitul net al solicitantului in cazul unui imprumut pentru consum si 35% in cazul unui credit imobiliar. Venitul net va fi stabilit dupa scaderea cheltuielilor de intretinere.
`Veniturile nete lunare vor fi calculate ca diferenta intre veniturile totale certe, cu caracter de permanenta si angajamentele de plata de alta natura decat cele decurgand din contractele de credit. In cazul in care o persoana are mai multe credite in derulare, angajamentele totale de plata lunare nu trebuie sa depaseasca 40% din veniturile nete.
Comisioanele incluse in rata
Pe de alta parte, banca centrala a stabilit ca atat bancile, cat si IFN-urile care dau imprumuturi populatiei vor fi obligate sa ia in calculul bonitatii clientilor toate costurile creditarii, inclusiv comisioanele aferente creditelor acordate, ceea ce ar putea ingreuna accesul la credite al persoanelor fizice. Avand in vedere ca valoarea ratei se va majora cu toate aceste costuri, si valoarea veniturilor trebuie sa fie mai mare pentru a putea fi respectata proportia de 30%, 35% sau 40% din venitul net. Potrivit unei statistici a bancii centrale, in Romania functioneaza peste 4500 de institutii financiare nebancare. Documentul BNR care modifica si completeaza Norma 10/2005 privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice va intra in vigoare la 30 de zile de la data aparitiei in Monitor, respectiv pe 22 octombrie.
Sursa: www.ziua.net
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...