Creditele pentru firme, mai scumpe din 2007


Data: 25.07.2006

20% din totalul companiilor care acum pot accesa credite nu vor mai fi capabile sa se imprumute din banci, in conditiile Basel II.

Incepand din 2007, sistemul bancar romanesc va trece  la cea de-a doua etapa de aplicare a normelor prevazute in Acordul de la Basel privind creditarea si evaluarea riscurilor. Din punctul de vedere al clientilor bancilor, aceasta trecere va insemna costuri mai mari de creditare doar in cazul companiilor.

Evaluarea acestora nu se va mai face de catre banca, ci de catre agentiile independente specializate in rating. Daca bancile percepeau anumite comisioane pentru evaluarea dosarelor de creditare, sume pe care le includeau in totalul imprumutului, plata catre o agentie de evaluare va fi facuta inaintea obtinerii creditului.

Analistii financiari sunt convinsi ca imprumuturile bancare vor fi mai scumpe, dar o estimare concreta este dificil de facut, deoarece "multe banci vor prelua intr-o anumita masura aceste costuri, astfel incat sa nu fie resimtite la nivelul clientilor decat o parte din ele", ne-a declarat Florin Catu, analist financiar in cadrul ING Romania. El a mai spus ca definitiile riscului vor fi mai stricte, astfel ca nu vor mai exista imprumuturi neperformante, ca acum.In prima etapa de aplicare a Acordului de la Basel, riscul de creditare era tratat de o maniera mai simpla, riscul de piata era evaluat doar dupa producerea lui, iar cel operational nu era luat in considerare. Acum, odata cu intrarea in etapa Basel II, toate aceste categorii sunt luate drept criterii de creditare.

De asemenea, clasele de risc pentru determinarea expunerii pe credite se impart pe ponderi variind intre 0% (in cazul bancilor centrale din statele membre, autoritatilor centrale, institutiilor financiare internationale etc.), pana la 150%, pentru entitati cu rating foarte slab. De exemplu, la creditele cu garantii reprezentand ipoteci asupra unei proprietati imobiliare rezidentiale care este sau va fi locuita ori data cu chirie de catre proprietar pentru a fi locuita se aplica ponderea de risc de 35%. Avand in vedere inasprirea conditiilor de creditare, analistii considera ca, din totalul companiilor care acceseaza acum imprumuturi bancare, circa 20% nu vor mai fi capabile sa se finanteze in acest sistem.

Exemplu de evaluare
Evaluatorii de rating spun ca bonitatea companiilor in cazul contractarii unui credit poate fi stabilita pe baza unor criterii care au in vedere gradul de indatorare, solvabilitatea si lichiditatea clientului. Clientul primeste astfel puncte care au cate un echivalent de imprumut. Spre exemplu, agentia Coface Romania a pus la punct o metodologie care acorda clientului puncte masurate in "@", incadrandu-l astfel intr-una din clasele de risc. Clientul notat cu un a-rond va putea contracta fara probleme un imprumut in valoare de 20.000 euro. Doua puncte "@" permit obtinerea unui credit de 50.000 euro, in timp ce "3@" dau posibilitatea clientului sa obtina un imprumut in valoare de 100.000 euro. In continuare, "4@" inseamna o limita de credit de un milion de euro, iar maximul de "5@" garanteaza siguranta unui imprumut de 2,5 milioane euro.

Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor