In iulie, dobanzile la ofertele de credite imobiliare si ipotecare in lei, euro si dolari au crescut, in medie, cu pana la 0,35%. Cele mai mari scumpiri s-au inregistrat la imprumuturile in dolari si lei. In continuare, sunt asteptate noi cresteri ale ratelor de dobanda, tendinta urmand a se extinde si la celelalte tipuri de imprumuturi.
Rata medie a dobanzii la ofertele de credite pentru locuinte s-a situat in iulie la 10,23% la lei, cu aproape un sfert de procent mai mult decat in luna anterioara. Cea mai ampla majorare s-a consemnat la creditele imobiliare si ipotecare in dolari, unde dobanzile au urcat cu 0,35%, pana la 9,71%. Nici imprumuturile in euro nu au ramas imune la valul de scumpiri, insa impactul a fost aici mai putin vizibil.
In mare parte, acest fenomen este cauzat de faptul ca la finele primului semestru din fiecare an, dobanzile la creditele ipotecare sunt ajustate in functie de evolutia indicilor monetari de referinta - BUBOR pentru lei, EURIBOR pentru euro si LIBOR pentru dolari. Aceasta procedura este aplicata trimestrial sau semestrial, in functie de politica de dobanzi a fiecarei banci.
Cert este ca, in ultimele luni, toti indicii au cunoscut cresteri, in contextul in care bancile centrale au majorat dobanzile de politica monetara. In primele 6 luni din acest an, BNR a majorat dobanzile la lei cu 1,25%, Banca Centrala Europeana a crescut 0,5% dobanzile la euro, iar Federal Reserve a urcat cu 1% dobanzile la dolari. Iar, la 1 iulie, o serie de banci au incorporat aceste scumpiri in dobanzile la creditele pentru populatie.
In afara de finantarile pentru locuinte, o crestere a dobanzilor s-a mai manifestat pe segmentul creditelor auto. Si aici s-a observat o majorare a costului imprumuturilor pentru toate monedele - lei, euro si dolari - cele mai afectate fiind creditele in moneda americana. Rata medie a dobanzii la dolari a avansat la 10,81% in iulie, cu un sfert de procent mai mult decat in luna anterioara.
In cazul creditelor de nevoi personale, nu s-a conturat inca o tendinta clara cu privire la traiectoria dobanzilor. Insa, sunt sanse mari ca acestea sa urmeze o directie ascendenta. Pana acum, bancile au fost retinute in a majora dobanzile la creditele de nevoi personale, avand in vedere ca acestea sunt cele mai cerute produse in perioada de vacanta. Dar, o data cu sfarsitul sezonului de vara am putea asista si aici la o scumpire a creditelor.
Sursa: Conso
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...