Creditele ipotecare in euro, mai rentabile decat cele in lei


Data: 24.01.2007

Analizand ofertele bancilor existente pe piata romaneasca, reiese ca creditele ipotecare contractate in euro sunt mai avantajoase decat cele contractate in lei, conchide siteul financiar FinZoom. Si asta pentru ca la comisioane comparabile dobanzile pentru creditele acordate in moneda europeana sunt mult mai scazute decat dobanzile aferente creditelor in lei. La randul lor, dobanzile anuale efective (DAE) oferite de creditele in euro sunt mai mici decat DAE pentru creditele ipotecare in lei, chiar si cu 2,6 puncte procentuale.

Tendintele arata ca din ce in ce mai multi romani apeleaza la creditele ipotecare pentru achizitionarea unei locuinte. Si asta pentru ca, in cazul in care dispuneti de un avans, creditul ipotecar sau imobiliar oferit de banci este in continuare cea mai buna metoda de finantare a unei investitii imobiliare, potrivit aprecierilor analistilor siteului financiar FinZoom.

Chiar daca BNR a renuntat la conditia impusa bancilor de a percepe un avans minim de 25% din valoarea evaluata a imobilului, ofertele nu s-au modificat inca, bancile manifestand inca reticente la a oferi credite fara avans.

Potrivit FinZoom, odata ridicata aceasta restrictie, practic a disparut bariera despartitoare dintre creditul imobiliar sau ipotecar si creditul pentru nevoi personale cu ipoteca, in cazul caruia nu se solicita avans, insa costurile sunt mult mai ridicate. Cei interesati in a contracta in perioada imediat urmatoare un credit ipotecar cu siguranta isi vor pune problema monedei in care va fi incheiat contractul de credit, pentru ca, in functie de aceasta, difera si rata dobanzii, comisioanele, precum si durata si suma maxima ce poate fi obtinuta.

Oferta bancilor romanesti este cat de cat asemanatoare atat in ceea ce priveste creditele ipotecare contractate in lei, cat si in privinta celor contractate in euro.

Exemple de calcul

Pentru exemplificare, s-au presupus o serie de elemente cum ar fi o perioada de creditare de 25 de ani, o valoare a creditului de 45.000 de euro, ceea ce reprezinta 157.000 de lei, iar valoarea imobilului de 60.000 de euro, echivalentul a 210.000 de lei. Pentru aceste valori, spre exemplu Alpha Bank ii ofera solicitantului creditul ipotecar in euro Alpha Housing, cu dobanda fixa de un an, cu o DAE de 6,29% si cu o rata a dobanzii de 5,9%. Lunar, clientul bancii va scoate din buzunar pentru rata sa aproximativ 287 de euro. Daca optati pentru un credit in lei, conditiile la aceeasi banca includ o dobanda fixa de doi ani, dobanda reala va fi de 9,54%, iar rata dobanzii 8,90%. Clientul va scoate de aceasta data din buzunar o suma lunara de 1.310,97 lei.

In acelasi scop, Finansbank va va oferi un credit in euro cu DAE 6,93% si cu o rata a dobanzii fixe pe un an de 6,50%, pentru care va trebui sa platiti lunar 303, 84 euro.

Daca veti contracta un credit de la ING Bank in euro, vi se vor impune urmatoarele conditii: 7,09% DAE, o rata a dobanzii 6,75%, fixa pe un an, iar rata lunara se ridica la 310,91 euro. Aceeasi banca, pentru un credit in lei, face urmatorea oferta: 9,53 DAE, cu o rata a dobanzii de 9%, fixa timp de un an, si o rata lunara de 1.321,73.

Sursa:
www.einformatii.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor