Creditele in monede exotice se scumpesc in 2007 cu cel putin 0,25%


Data: 11.01.2007

In acest fel, imprumuturile in yeni sau franci vor pierde avantajul detinut in fata finantarilor in euro. Finantarile ipotecare in monede exotice, yeni japonezi si franci elvetieni, ar putea avea dobanzi mai mari. Motivul tine de faptul ca bancile centrale din cele doua state ar putea majora ratele dobanzilor de politica monetara.

Creditele pentru locuinte in yeni japonezi sau franci elvetieni, lansate de bancile comerciale anul trecut, ar putea ajunge in situatia de a nu mai fi atractive comparativ cu imprumuturile ipotecare in alte monede. Asta pentru ca analistii financiari ce urmaresc pietele financiare ale acestor state se asteapta la majorari ale dobanzilor de politica monetara atat din partea bancii centrale a Elvetiei, cat si a Japoniei. Astfel, cele mai multe estimari indica faptul ca Banca Nationala a Elvetiei va continua seria majorarilor dobanzii de politica monetara, inceputa anul trecut, urmand ca nivelul sa fie ridicat cu inca 0,25 puncte procentuale.

Ultima majorare a ratei dobanzii a avut loc in luna septembrie, atunci cand dobanda de interventie a ajuns la 1,75%. Prin aceste majorarii, oficialii elvetieni incearca sa mentina diferenta dintre dobanzile interne si cele din zona euro, astfel incat francul sa nu se deprecieze comparativ cu moneda europeana. Mai mult, pe masura ce Banca Centrala Europeana va continua sa majoreze dobanda de politica monetara, este posibil ca si ratele dobanzilor elvetiene sa se majoreze. Totodata, oficialii bancii centrale japozene se reunesc in a doua parte a lunii ianuarie, iar estimarile pietei financiare indica ca fiind foarte probabila o crestere a dobanzii de politica monetara de la nivelul curent de 0,25% la 0,5%.

Scumpirile internationale se resimt in tara

Finantarile pentru locuinta, acordate populatiei in yeni japonezi sau franci elvetieni, ar putea ajunge la costuri similare cu cele ale creditelor acordate in euro. Spre exemplu, in timp ce un imprumut acordat in franci elvetiei are un pret anual de circa 7% (din dobanda si comisioane), un credit similar, dar acordat in euro, are o dobanda ce variaza in jurul a 8-9%. Iar o noua majorare a dobanzilor elvetiene se va resimti cu siguranta in costul creditelor acordate persoanelor din tara noastra. Similara este si situatia imprumuturilor in yeni japonezi, care desi au o dobanda de circa 6% (inclusiv comisioanele), prezinta un pericol mai mare decat cele in franci sau euro.

Asta pentru ca, in timp ce Banca Nationala a Elvetiei ar putea majora dobanda de politica monetara in ritm cu Banca Centrala Europeana, special pentru a diminua riscul deprecierii francului, opinia analistilor internationali indica faptul ca yenul a ajuns la limita maxima de apreciere. Astfel, moneda japoneza este considerata ca fiind cu randament redus, ceea ce va diminua atractivitatea yenului comparativ cu alte valute. Implicit, scaderea puterii yenului se va resimti si in costul creditelor din Romania, prin intermediul cursului de schimb.

Totusi, in ciuda eventualelor majorari ale dobanzilor din Elvetia si Japonia, creditele pentru locuinte acordate in monede exotice, chiar daca ar putea ajunge la un cost similar cu imprumuturile in euro, sunt in continuare mai avantajoase decat cele in lei. Asta pentru ca finantarile in moneda nationala au un pret de circa 12% pe an (dobanda plus comisioane). Mai mult, tinand cont de faptul ca, incepand cu acest an, bancile comerciale nu mai au restrictii la acordarea finantarilor in valuta, este posibil ca o mare parte din ofertele de finantare pentru sectorul imobiliar sa treaca pe valuta.

Sursa: www.adevarulonline.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor