Dobanzile la creditele in lei vor scadea, iar cele la euro vor inregistra o usoara crestere - aceasta este prognoza bancherilor romani referitoare la tendinta `costului` banilor.
`Bancile comerciale din Romania vor fi nevoite sa reduca dobanzile la credite si sa creasca dobanzile la depozite`, considera Eugen Radulescu, presedintele CEC. El apreciaza ca in urmatoarea perioada vom asista si la ingustarea marjelor de dobanda. `Vom asista la o ingustare a marjelor dintre dobanzile active si dobanzile pasive, ceea ce inseamna ca bancile romanesti vor fi in cele din urma silite sa reduca dobanzile la credite si uneori sa majoreze dobanzile la depozite, pentru a face fata concurentei formidabile pe care o va reprezenta intr-un interval de timp prezenta bancilor straine`, a mai apreciat Radulescu.
`Pe sectorul de retail nu ne asteptam la o scadere a dobanzilor, insa pe segmentul de corporate, da`, crede si presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu. El apreciaza ca, in cazul cresterii dobanzilor la moneda europeana, reactia bancherilor autohtoni depinde doar de concurenta din piata.
`Daca am multi competitori, e clar ca imi voi reduce marjele. Dar daca nu am competitori puternici, tentatia e sa trec asupra clientului o parte din majorarea dobanzii`, a explicat Oprescu. Seful Alpha Bank a mai aratat ca, pe segmentul companiilor mari, marjele se vor ingusta. `In schimb, in cazul IMM, putem estima o crestere a dobanzilor la credite. In privinta persoanelor fizice, marjele folosite in Romania sunt comparabile cu cele din restul UE. Dar pentru ca suntem intr-un mediu de scadere a dobanzilor, vom asista la o scadere ponderata a dobanzilor la credite, daca nu chiar la o stagnare a lor`, crede Oprescu.
La randul lui, presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, spune ca logic ar fi ca dobanda la creditele in lei sa scada. `Daca vorbim despre dobanda in lei, cred ca ar fi logic, in masura in care scade inflatia, ca si dobanda sa scada in acelasi timp. Nu este exclus ca dobanda in euro sa se duca un pic in sus in aceste conditii. Vom avea, probabil, si o apropiere, o aliniere a dobanzii in lei cu cea in euro, in urmatorii ani.
Daca vorbim despre marja de dobanda, aceasta va fi determinata de doua sau de trei componente. Una, evident, este competitia. Aceasta ar putea sa aiba un efect asupra marjei de dobanda care, trebuie spus, acopera si riscul la care banca este supusa atunci cand crediteaza. Nu trebuie omise nici costurile de atragere.
La acestea, in Romania, trebuie sa luam in considerare si rezervele minime obligatorii, un efort financiar important pentru bancile comerciale. Cred ca, daca rezervele minime se vor duce in jos, probabil ca o sa vedem si marje de dobanda mai mici, iar acesta ar fi inca un motiv pentru care dobanzile in lei la credite ar putea sa se duca in jos`, considera Groningen.
Sursa: www.gandul.info
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...