Finantarile imobiliare acordat de banci au crescut cu 7,4% in luna iulie, mai rapid pe componenta in valuta, conform datelor Bancii Nationale (BNR). Creditul imobiliar acordat in valuta a inregistrat un salt spectaculos in luna iulie, urcand cu peste 8% si depasind astfel 2,7 mld. euro (echivalentul a 8,51 mld. lei). In lunile precedente, ritmul de crestere a creditului imobiliar in valuta fusese de circa 2%-3%. De altfel, cresterea inregistrata in iulie este cea mai inalta din ultimii doi ani pentru aceasta categorie de finantari. Doar in martie 2005 imprumuturile imobiliare in valuta au mai facut un salt la fel de mare (9%), insa atunci baza de comparatie era mult mai mica.
Prin cresterea din iulie, finantarile in valuta isi reconfirma statutul de motor al creditului imobiliar.
Pe de alta parte, finantarile imobiliare denominate in moneda nationala au crescut cu numai 2,2% in iulie, un ritm comparabil cu cele inregistrate in lunile precedente, depasind un sold de 300 mil. euro in echivalent.
Per total, soldul creditelor imobiliare/ipotecare acordate de banci a urcat cu 7,4% in iulie. La finalul acestei luni, valoarea creditelor imobiliare la nivelul sistemului bancar local era cu 68% mai mare decat cea din urma cu un an. Practic, fata de iulie 2006, finantarile imobiliare au crescut cu 1,25 mld. euro. Datorita acestui ritm, soldul total al finantarilor imobiliare a depasit in premiera pragul de 3 miliarde de euro.
Cresterea de 7,4% a creditului imobiliar este cea mai ridicata din ultimele 16 luni, ritmuri asemanatoare fiind intalnite ultima data vara trecuta. In primele sase luni ale anului, creditul imobiliar crescuse foarte lent, desi bancherii isi pun sperante tot mai mari in acest sector. Pe de alta parte, o posibila explicatie pentru dinamica lenta a finantarilor imobiliare ar fi inclusiv modul in care Banca Nationala colecteaza datele pentru a raporta aceasta informatie statistica.
Un articol de: Liviu Chiru, Mihai Bobocea
Integral in Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...