Majoritatea bancilor vor continua sa-si externalizeze creditele catre bancile-mama din alte tari pentru a-si reduce costurile, intrucat rezervele minime obligatorii impuse de Banca Nationala a Romaniei sunt foarte mari, ne-a declarat presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac, Dan Pascariu, pana in 2006 presedinte al HVB Tiriac. `In Romania, nivelul rezervelor minime obligatorii este foarte mare, ceea ce face sa devina foarte ridicat costul creditelor; de exemplu, in Austria, aceste restrictii nu exista. Bancile recurg la exportul creditelor catre bancile-mama pentru a-si reduce costurile, acesta este singurul lor motiv`, a spus Pascariu.
De aceeasi parere este si economistul Daniel Daianu, care a precizat ca `bancile fac acest export de credite pentru ca este in beneficiul lor. Daca rezervele minime obligatorii vor ramane asa inalte, bancile nu se vor opri sa exporte credite`.
Daianu: Si asta pentru ca am intarziat foarte mult dezinflatia
Totodata, Pascariu a precizat ca nu poate spune care a fost nivelul exact al creditelor exportate de UniCredit Tiriac Bank, insa acesta este semnificativ. Intrebat daca tendinta de externalizare a imprumuturilor se va mentine, el a mentionat ca aceasta depinde numai de politica bancii centrale. `Aceasta tendinta se va restrange numai daca rezervele minime obligatorii se vor reduce susbstantial, la nivelul celor din afara, sub 5%, ceea ce este practic imposibil`, ne-a spus acesta.
`Pana cand rezervele minime obligatorii nu se vor diminua la nivelul celorlalte tari din Europa Centrala si de Est, bancile nu vor renunta la aceasta masura. De exemplu, Cehia sau alte tari, cu care ne putem compara, au un nivel al rezervelor minime obligatorii de sub 4-5%. La un astfel de nivel nu se poate ajunge nici in 2-3 ani. Si asta pentru ca am intarziat foarte mult dezinflatia si pentru ca avem un grad de monitorizare scazut. Toate se vor produce treptat`, a mai spus Daianu.
Banca centrala ar putea decide astazi o reducere a RMO
Costul suplimentar cu rezervele minime obligatorii a determinat bancile sa-si externalizeze creditele catre bancile-mama din alte tari. Procedeul presupune depunerea de catre banca din Romania a garantiilor la banca-mama pentru clientul din tara noastra. Astfel, daca cererea clientului din Romania este acceptata de banca din tara, dosarul de credit va fi preluat de banca din strainatate, iar apoi banca din Romania urmeaza sa depuna garantiile pentru respectivul client.
La nivelul anului 2005, `exportul` de credite se ridica la aproximativ trei miliarde de euro, potrivit unor estimari ale presedintelui Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank.
Banca Nationala a Romaniei impune bancilor comerciale un nivel actual al ratelor rezervelor minime obligatorii de 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si de 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani.
Un articol de: Adina Vlad
Integral in Curierul National
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...