Credite romanesti cu lei de la straini


Data: 07.12.2006

Tot mai multe banci romanesti, dar si straine, profita de absenta statului. Cum acesta nu a mai emis de mai bine de un an titluri in lei, institutiile financiare ii tin locul, reusind sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura.


Creditele pe care romanii le vor lua de la BRD Groupe Societe Generale vor fi acordate in viitor si din lei imprumutati, via Luxemburg, de la investitori straini. Cea de-a doua banca din tara, dupa active, a lansat, saptamana trecuta, cea mai mare emisiune de obligatiuni in lei facuta pana acum pe o piata internationala. BRD va imprumuta astfel, exclusiv de la nerezidenti, maximum 500 milioane de lei, cu scadenta la cinci ani si o dobanda de 7,75% pe an.

Romanii care ar dori sa cumpere un astfel de titlu, cu valoarea nominala de 35.000 de lei, nu o pot face decat pe piata secundara. `Am ales bursa din Luxemburg pentru ca procedurile sunt mai simple, mai flexibile decat pe alte piete de capital, este si mai ieftin, dar si pentru ca vrem sa grabim piata`, a declarat, la Paris, Patrick Gelin, director general BRD. Potrivit afirmatiilor sale, BRD s-a grabit sa prinda o oportunitate a pietei: cererea mare pentru titluri in lei din partea investitorilor straini. Imprumutul va ajuta banca sa isi echilibreze scadentele cu fonduri atrase pe termene mai lungi decat cele de la depozitele clientilor
.

Din sume atrase pe termen scurt (depozite constituite de clienti, de regula, pe cateva luni), bancile trebuie sa acorde clientilor credite ce vor fi rambursate dupa mai multi ani. Pentru echilibrarea scadentelor, o solutie a inceput sa fie folosita tot mai mult in ultima perioada: emiterea de obligatiuni. Bancile se pot imprumuta astfel in lei pe termene de cativa ani, pentru a da mai departe credite clientilor.

Al doilea `iepure` impuscat este cererea tot mai mare de titluri in lei, pe care statul roman nu o mai acopera demult. Investitorii dornici sa isi plaseze banii in astfel de instrumente, denominate in moneda nationala a Romaniei, sunt tot mai multi. Cu dobanzi mai atractive decat cele aferente titlurilor in alte valute si considerate in timp tot mai putin riscante, titlurile in lei sunt cerute nu numai de cumparatori romani, ci si de investitori straini. In astfel de conditii, emisiunile de obligatiuni in lei au inceput sa fie lansate si pe bursele din strainatate.

Mai mult, printre emitentii de titluri in lei se numara tot mai frecvent si institutii financiare straine, multe dintre acestea chiar neavand legaturi foarte stranse cu Romania. Institutia daneza KommuneKredit a anuntat lansarea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 45 milioane de lei, pe termen de sapte ani, la o dobanda anuala de 5,85%. Titlurile in lei vor ajunge, pentru prima data, tocmai in Japonia, unde danezii au ales sa lanseze emisiunea. Romania a mai fost prezenta pe piata japoneza la mijlocul anilor `90, insa atunci emitent a fost statul, cu obligatiuni denominate in yeni.


Alte emisiuni de titluri in lei au fost lansate pe burse europene. Inaintea BRD, piata din Luxemburg a fost aleasa, la inceputul lui noiembrie, si de Rabobank Olanda pentru o emisiune de obligatiuni, insa de o valoare mai mica: 200 milioane de lei, pe termen de trei ani, cu dobanda de 7%. Desi o varianta mai costisitoare, Londra a fost preferata de mai multe institutii financiare: Credit Suisse First Boston, dar si Agentia pentru Credite de Export din Norvegia - Eksportfinans, care a lansat, in septembrie, o emisiune de obligatiuni in lei in valoare de 176 milioane de lei, pe trei ani, cu dobanda de 6,5% pe an.

Prin titluri denominate in moneda nationala a Romaniei s-a imprumutat cu 100 milioane de lei, anul trecut, si banca germana KfW, la o dobanda de 6%. Institutii precum Banca Mondiala si BCR au preferat sa lanseze obligatiuni in lei pe piata romaneasca, iar altele, ca Raiffeisen ori Citigroup, intentioneaza sa o faca anul viitor. 

OBLIGATIUNI IN LEI LANSATE PE PIETE EXTERNE

Emitent Valoare emisiune Dobanda Maturitate
BRD - GSG 500 mil. lei 7,75% 5 ani
Rabobank Olanda 200 mil. lei 7% 3 ani
Eksportfinans Norvegia 176 mil. lei 6,5%  3 ani
KfW Germania 100 mil. lei 6% 18 luni

Sursa:
www.capital.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor