Companiile ce desfasoara activitati de comert exterior au la dispozitie o noua posibilitate de a se imprumuta in diverse valute, dar printr-o singura linie de credit. Astfel, intreprinzatorii pot apela la Banca Comerciala Romana pentru a solicita o linie de finantare, in limita unui plafon stabilit prin negociere cu banca.
Avantajul consta in faptul ca, desi imprumutul este exprimat intr-o singura moneda, cea de acordare, din cont pot fi realizate trageri (cum ar fi plati catre partenerii de afaceri) sub forma unor linii de credit exprimate in lei, euro si/sau dolari, in functie de alegerea clientului. Iar pentru a putea accesa aceasta finantare, intreprinzatorul trebuie sa desfasoare activitati de comert exterior de cel putin jumatate din valoarea cifrei de afaceri.
Astfel, printre activitatile eligibile se numara:
- finantarea de ansamblu a activitatii curente de aprovizionare, productie, desfacere, prestari servicii, precum si a unor proiecte sau contracte care se desfasoara si se evidentiaza distinct;
- pot fi efectuate plati pentru activitati care au legatura cu activitatea curenta (inclusiv rambursari de credite, plati de dobanzi si comisioane, plati catre buget), cu exceptia platilor pentru investitii.
Totodata, pentru a putea beneficia de facilitatea de finantare, intreprinzatorul trebuie sa dimensioneze linia de credit in functie de cash-flowul firmei. Termenul maxim de acordare a facilitatii de credit este de 12 luni. Iar in cadrul acestei perioade, liniile de credit pentru orice valuta se pot acorda pe orice perioada, dar fara a depasi durata maxima a facilitatii de credit. In plus, scadenta finala a facilitatii este ultima zi lucratoare a perioadei pentru care a fost acordata, in rata unica. Iar printre garantiile acceptate de institutia de credit se numara:
- garantii reale imobiliare (ipoteca);
- garantii reale mobiliare (depozit bancar, certificate de depozit, titlurile la ordin si titlurile nominative, actiunile, cesiunea de creante, echipamente, instalatii sau planul de afaceri);
- garantii personale (scrisori de garantie bancara, avalizarea titlurilor de credit in favoarea bancii, garantii emise de fonduri de garantare, fidejusiunea / cautiunea, garantii emise de statul roman si de autoritatile administratiei publice locale, asigurare de risc financiar de neplata).
Sursa: www.adevarulonline.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...