Credite mai ieftine si restrictii mai putine in urmatorii doi ani


Data: 20.11.2006

Presa de astazi anticipeaza schimbarile ce vor caracteriza sistemul bancar in urmatorii ani. `BNR promite ieftinirea creditelor, in doi ani`, anunta Adevarul, iar Gandul adauga: `Creditele pentru clientii corporate se vor ieftini in 2007`. Ziarul Financiar scrie despre anumite `regulamente-surpriza`, care `vor lasa bancilor mai multi bani pentru credite`.

In acelasi timp, Cotidianul titreaza: `Norma anticredit nu va mai trai mult`. Pe de alta parte, nivelul rezervelor minime obligatorii genereaza noi acuze la adresa BNR. `Fara rezerve minime obligatorii, am credita mai ieftin ca europenii`, apreciaza vicepresedintele Alpha Bank in Gandul.

Revenind la Adevarul, ieftinirea creditelor va fi determinata de `trecerea, incepand de anul viitor, la un nou set de reglementari privind activitatea bancara, ce presupune o alta abordare privind adecvarea capitalului la risc`. Astfel, explica publicatia, `pentru creditele acordate, bancile trebuie sa detina un capital propiu minim de 8%, ponderat in functie de tipul finantarii`. La randul lor, aceste ponderi de risc de credit vor fi diminuate. De exemplu, arata Adevarul, pentru creditele de consum acordate populatiei, ponderea scade de la 100% la 75%. Rezultatul va fi inlesnirea acordarii de imprumuturi, bancile urmand sa aiba la dispozitie mai multi bani pentru creditare.

Ziarul Financiar scrie ca noile reguli privind adecvarea capitalului vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2007, insa inca nu au fost adoptate. Potrivit viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, acestea ar putea fi aprobate de Parlament in prima jumatate a lui decembrie, `astfel incat sa poata fi publicate pana la 20 decembrie`.

Insa, precizeaza Adevarul, `reducerea ponderilor de risc nu inseamna neaparat ca, de anul viitor, bancile vor acorda credite mai ieftine`. Explicatia: implementarea acestor prevederi presupune un cost suplimentar pentru banci. De abia din 2008 ne putem astepta ca noile norme sa puna presiune pe scaderea dobanzilor.

Pentru segmentul corporate, bancherii ne asigura ca 2007 va veni cu credite mai ieftine. `Pe sectorul de retail nu ne asteptam la o scadere a dobanzilor, insa la segmentul corporate da`, declara vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, in pagina 12 a cotidianului Gandul. El considera ca  segmentul corporate va cunoaste cea mai importanta intensificare a concurentei dupa aderare. `In schimb, in cazul IMM-urilor - pe al caror segment nu vor veni banci mari sa finanteze afacerile rurale sau oricum, de mici dimensiuni, putem estima o crestere a dobanzilor la credite. In privinta persoanelor fizice, marjele folosite in Romania sunt comparabile cu cele din restul UE. Dar, pentru ca suntem intr-un mediu de scadere a dobanzilor, vom asista la o scadere ponderata a dobanzilor la credite, daca nu chiar la o stagnare a lor`, explica Oprescu in Gandul.

In ceea ce priveste creditarea populatiei, Banca Nationala promite sa renunte la normele privind limitarea riscului de credit, in maxim doi ani, informeaza Cotidianul. Potrivit consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, `restrictiile la creditare vor fi mentinute atit timp cit in Romania va exista un decalaj imens intre cererea de consum si oferta de bunuri de pe piata interna necesara acoperirii acesteia`.

Revenim la Gandul, unde bancherii pun din nou tunurile pe BNR: `Fara rezerve minime obligatorii, am credita mai ieftin ca europenii`. Aprecierile vin tot din partea vicepresedintelui Alpha Bank, care explica: `Aici, la fiecare dolar pe care un roman il depune la banca, eu trebuie sa iau 40 de centi si sa-i dau Bancii Nationale, care ma recompenseaza cu 0,7% pentru ei. Imi mai raman asadar 60 de centi pe care pot sa-i plasez in piata asa incat sa-mi aduca profit. De aceea, dobanzile la credite din Romania sunt mai mari decat cele din alte state`.

Ziarul Financiar scrie despre modificarile aduse statului BCR adoptate de actionarii bancii in acest sfarsit de saptamana. `SIF-urile vor putea sa-si protejeze participatiile la BCR`, titreaza publicatia. ZF scrie ca actionarii au hotarat ca banca sa intre pe piata fondurilor de pensii, `iar majoritatea de 75% va fi necesara doar pentru aprobarea deciziilor privind majorarea capitalului social, fuziunii sau reorganizarii bancii`.

In ceea ce priveste SIF-urile, care detin cumulat 30% din actiunile BCR, presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala precizeaza ca acestea `isi vor valorifica in bloc participatiile, in cazul in care vor dori sa iasa din actionariatul BCR`. In prezent, `nu exista nici o intentie in acest sens`, aauga acesta.

Banca ar putea avea niste actionari surpriza. `Copos si Becali vor la BCR`, anunta Evenimentul Zilei. Cei doi `vor sa coopteze inca cinci-sase oameni de afaceri pentru a face o contraoferta persoanelor fizice care detin actiuni la BCR`. Evenimentul scrie ca, potrivit declaratiilor lui Becali, cei doi vor sa obtina controlul asupra unui pachet de 5%. Prin cooptarea altor investitori si ofertarea SIF-urilor, acest pachet ar putea ajunge la 8-10%. 

Sursa: www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor