Pentru a afla cateva informatii despre creditul de nevoi de la Banca Romaneasca e nevoie de ceva timp. Si de multa rabdare. Lucrurile se misca lent, intr-un ritm neaos romanesc.
Din cele trei birouri la care se acorda consultanta in sucursala Bancii Romanesti in care am intrat doar unul singur era functional. La un altul nu se afla nimeni, in timp ce la cel de-al treilea consiliera vorbea la telefon. Cam de o jumatate de ora, dupa cum imi relateaza o doamna cu mult naduf.
`Eu nu vreau decat sa mut creditul la o alta banca si am nevoie de o adeverinta`.
`Au crescut dobanzile aici?` intreb eu curioasa
`Nu, dar m-am saturat de felul in care esti tratat. Stai si astepti pentru o simpla hartie. Multa birocratie, exclama doamna si alearga spre o consiliera care se apropiase timid de biroul liber.
Consiliera care vorbea la telefon de ceva timp pune in sfarsit capat conversatiei. Imediat incepe o alta. Nu, nu cu unul dintre clienti, ci tot la telefon. Se mai scurg cateva minute bune si cu aceasta conversatie. Intr-un sfarsit chinul asteptarii ia sfarsit.
Ma indrept spre biroul ei si ii spun ce m-ar interesa: un credit de nevoi personale. Am nevoie de bani pentru a-mi renova locuinta.
Consiliera ma intreaba daca m-ar interesa perioada maxima de creditare. Aflu ca este de 10 ani. O rog sa imi faca un calcul estimativ. La venitul meu de 1500 RON as putea lua un credit de 340 de milioane. Aproape 10 mii de euro. Pentru acest imprumut imi este calculata o rata lunara de 5 milioane patru sute.
Un credit de nevoi pe 10 ani mi se pare destul de mult. Decid sa injumatatesc perioada de creditare. Cu acelasi salariu pot imprumuta 211 milioane, iar rata ar fi apropiata de cea pentru un credit pe 10 ani si anume 5 milioane 230 de mii.
Intreb de dobanda si de de costurile unui credit pe 5 ani. Despre dobanda mi se spune ca este de 10%, la lei, banca acordand acest credit doar in moneda nationala.
Toate celelalte costuri ale creditului sunt incluse in rata, ma informeaza prompt consiliera. Exista un singur comision, de retragere a numerarului, de 0,35%. La un imprumut de 211 milioane reprezinta 730 de mii.
Insist sa aflu comisioanele incluse in rata. De exempu, in rata de 523 RON ce anume este inclus? In sfarsit, se face un pic de lumina. Rata este formata din principal in valoare de 270 RON, dobanda care se ridica la 178 RON si dintr-un comision de urmarire de 63 RON. Tragand linie si adunand ajungi undeva aproape de valoarea ratei.
Consiliera imi spune ca nu e nevoie sa retin toate aceste costuri. Daca vreau sa fac comparatii cu alte banci, pierd timpul de pomana. Este convinsa ca diferentele sunt practic inexistente intrucat toate bancile, si insista asupra acestui adjectiv pronominal nehotarat, asadar toate practica aceleasi valori ale costului. Explicatia sta in faptul ca bancile au acelasi creditor, Banca Nationala a Romaniei, care le acorda imprumuturile la aceeeasi dobanda. Prin urmare, costurile unui credit sunt aceleasi indiferent de banca, termina triumfator pledoaria consiliera.
Fiecare banca insa isi cosmetizeaza diferit produsul. Percep comisioane la acordare, sau pe parcurs, ti se opresc bani din credit sau vii cu ei de acasa. Banca Transilvania a ales sa includa costurile in rata. Asadar nu vii cu bani de acasa la acordarea creditului, ci pe parcurs, cand platesti ratele.
Intreb si de comisionul de rambursare anticipata. 4%, dar nu ar trebui sa fie un impediment. Sunt banci la care comisionul de rambursare in avans e mai mic, de 2 %, imi da un exemplu consiliera. Dar la acele banci functioneaza un subterfugiu. Comisionul poate fi intr-adevar de 2%, dar poate exista o suma minima 120 EUR, alege spre exemplificare consiliera. Daca rambursez 3000 EUR la Banca Romaneasca, platesc 120 EUR. Daca rambursez la o alta banca unde comisionul este de 2%, as plati 60 EUR. Voi plati insa 120 EUR din cauza pragului minim impus. Prin urmare, lucrurile stau cam la fel. Despre faptul ca exista banci la care rambursarea in avans se poate face fara a plati vreun comision, nicio vorba.
Daca ma hotarasc sa fac creditul am nevoie de copie dupa cartea de identitate, de un fluturas de salariu sau de adeverinta de venit. Mai bine, adeverinta, decat fluturasul, imi spune consiliera. Un ultim document este reprezentat de o factura de utilitati. In 2-3 zile pot avea banii pentru renovarea creditului. Pot chiar sa tocmesc echipa care va face renovarea, imi sugereaza consiliera la plecare.
Si daca tot vreau sa stiu care sunt costurile pe care un astfel de credit le implica ma pot opri la dobanda anuala efectiva (DAE), vine cu solutia salvatoare consiliera. Pentru creditul de nevoi de la Banca Romaneasca, DAE este stabilita la 16%.
Sursa: www.ghiseulbancar.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...