Autor: Catalin Dumitrescu, Managing Partner eFin.ro
Tehnologia este ceva extraordinar! O vedem si o percepem in fiecare zi, aproape oriunde in jurul nostru si cel mai adesea prin intermediul echipamentelor si a sistemelor multimedia. Dar adevarata tehnologie este implementata in sisteme la care noi nu avem acces direct.
Bancile si institutiile financiare au un singur ‘obiect al muncii’: banii. Iar ele reusesc sa se descurce numai datorita sistemelor informatice. Banii, sau ceea ce numim noi bani, reprezinta prin excelenta un concept virtual. Credite, carduri, leasing, depozite, fonduri de investitii, actiuni, etc – toate acestea sunt de fapt inscrieri in sisteme electronice. Cu toate ca exista si partea materiala, respectiv bancnotele si monedele, acestea reprezinta mai putin de 2% din intrega masa monetara.
De asemenea, toate transferurile si tranzactiile sunt efectuate exclusiv prin intermediul sistemelor informatice. Datorita performantelor acestor sisteme, bankingul clasic - atunci cand fiecare dintre noi merge la banca sa depuna documente, sa retraga bani, etc - va disparea in scurt timp. De ce? Pentru ca nici noi si nici cei din banci nu ne dorim sa pierdem timpul! Prin intermediul sistemelor online poti realiza exact aceleasi operatiuni fara a mai pierde timp si resurse de a merge pana la un sediu de banca. De asemenea, bancile scutesc cheltuieli semnificative in special cu plata angajatilor si a chiriilor pentru ca noi sa avem cu cine vorbi atunci cand mergem la banca.
Toate aceste lucruri nu sunt ceva nou. In tarile dezvoltate, majoritatea operatiunilor, inclusiv partea de creditare, au fost complet informatizate. Exista chiar si "drive banking". Studii facute in urma cu cativa ani aratau ca retelele actuale de sute de sucursale vor disparea complet in urmatorii 10 ani. Din ele vor ramane doar Centre de Afaceri care sunt destinate activitatii cu companiile mari. In Romania tendinta de a trece la sistemele online este din ce in ce mai accentuata. Exista doi factori majori care fac tehnologia sa fie imbatabila: viteza si performantele. Viteza de procesare a datelor este imensa fata de cea a factorului uman. Mai mult de atat, iti ofera stocare si accesibilitate permanenta la un volum imens de date.
De aici rezulta mai departe performatele sistemelor. Poti face in orice moment analize, optimizari, poti lua decizii, poti face scenarii, poti testa diverse variante. Toate acestea ar fi imposibile daca te-ai baza doar pe factorul uman. Iar costuri lunare de utilizare a sistemelor sunt incomparabil mai mici decat cele ale unei retele de mii de oameni.
Creditarea online este o componenta foarte noua a acestor sisteme in Romania. Ea se va aplica atat pentru persoanele fizice, cat si pentru intreprinderile mici si mijlocii. De ce? Pentru ca decizia de creditare ia in considerare numai datele personale si/sau date statistice furnizate de diverse institutii ale statului precum fiscul, banca nationala, inspectoratele teritoriale de munca, centrala incidentelor de plati, centrala riscurilor bancare, etc. Surprinzator, dar faptul ca ne vedem cu un ofiter de credit intr-o banca sau institutie financiara, nu conteaza absolut deloc in decizia de aprobare a creditului.
In conluzie, atata timp cat sunt relevante doar documentele pe care le detinem, atunci nu mai este necesar sa mai mergi pe la usile intitutiilor financiare. Este necesar doar sa semnezi contractul de imprumut care uneori si acesta poate fi trimis prin curier.Aceste sisteme sunt implementate si functioneaza de ani buni in tarile dezvoltate. Portalul Efin.ro (www.efin.ro) afiseaza oferte de credite si carduri de la majoritatea bancilor si institutiile financiare. Lansarea din luna martie 2011 a Credit Scoringului, instrument cu ajutorul caruia se iau deciziile de creditare si care este folosit de absolut toate institutiile de creditare, ne-a permis sa obtinem date statistice privind persoanele care aplica online. Astfel, aproximativ 60% dintre aplicanti sunt barbati.
Peste 70% dintre acestia au varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani. Acest procent foarte mare se explica si prin faptul ca cei care au sub 20 de ani nu sunt eligibili (in general), iar peste varsta de 40 de ani fie nivelul veniturilor este prea mare pentru a mai aplica online, fie nu exista o anumita deschidere fata de sistemele online.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...