Creditarea in valuta prinde iar viata


Data: 04.12.2006

Bancile au inceput sa acorde, din nou, imprumuturi in valuta, chiar diversificand oferta de monede pentru creditare. Asta dupa ce, de la inceputul anului, acest tip de credite au fost restrictionate de conditiile impuse de Banca Nationala.


Costurile mai mici ale creditelor acordate in euro, dolari, franci elvetieni sau yeni japonezi au reprezentat un stimulent puternic pentru populatie, atractivitatea dobanzilor mici fiind mai mare decat perceptia asupra riscului valutar. Ultimele date publicate de Banca Nationala arata ca, in luna octombrie, soldul creditelor in valuta acordate populatiei totaliza echivalentul a 4,34  miliarde de euro, in crestere cu 50,5% fata de perioada similara a anului trecut.

`Creditul in valuta accelereaza viteza de crestere pentru ca aceste imprumuturi sunt mai ieftine decat cele in lei`, explica Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei CFA Romania. In plus, perspectivele creditarii in valuta s-ar putea imbunatati. `Incepand cu anul viitor, bancile nu vor mai fi obligate sa isi limiteze expunerea pe valuta la plafonul de trei ori fondurile proprii`, adauga Dragos Cabat. Mai mult, o sursa de crestere a creditarii in valuta ar putea veni si din restrictiile Bancii Nationale privind modul de calcul al gradului de indatorare.

Astfel, bancile comerciale sunt obligate sa tina cont atat de dobanzile si imprumutul propriu-zis (principalul), cat si de toate comisioanele atasate creditului, atunci cand calculeaza ponderea ratei totale in venitul net. Ceea ce reprezinta un handicap pentru imprumuturile in lei, care au un cost mai mare decat cele in valuta.

Totodata, un alt stimulent pentru creditarea in valuta ar putea fi reprezentat de tendinta de apreciere a mondei nationale. Spre exemplu, Banca Nationala a raportat, ieri, un curs de schimb ce a coborat la 3,4344 lei noi/euro si la 2,6041 lei noi/dolar. Astfel, numai pe parcursul lunii noiembrie, moneda nationala a castigat 2,5% in fata euro si 6,1%, comparativ cu dolarul. Iar o eventuala continuare a tendintei de apreciere a leului ar putea conduce la scaderea costului creditarii in valuta. Pe de alta parte, in cazul inversarii tendintei, creditele in euro sau dolari ar putea ajunge la costuri chiar mai mari decat cele ale imprumuturilor acordate in moneda nationala.

Spre deosebire de imprumuturile in valuta, cele in lei au inregistrat o reducere a vitezei de crestere. Datele publicate de banca centrala arata faptul ca, in luna octombrie, soldul total al imprumuturilor in lei a fost de 22,1 miliarde de lei noi, cu 115,6% mai mult decat valoarea din perioada similara a anului trecut. Spre deosebire, in septembrie 2006, viteza anuala de crestere a fost de 123,2%, peste cea din octombrie. Dragos Cabat precizeaza ca reducerea ritmului de majorare a creditelor acordate populatiei in lei este una normala pentru aceasta perioada a anului. `In general, perioada septembrie-noiembrie este una in care oamenii iau mai putine credite. In schimb, multe persoane vin si ramburseaza imprumuturile mai vechi`, explica Dragos Cabat.

Spre exemplu, luna octombrie din 2005 a adus o scadere cu circa trei puncte procentuale a ritmului de crestere a creditelor de consum. Motivatia ar putea fi reprezentata de apropierea Sarbatorilor de Iarna, perioada in care imprumuturile de nevoi personale sporesc intr-un ritm alert. Tot datorita apropierii Sarbatorilor, economiile populatiei au sporit, in octombrie, fata de luna precedenta. Astfel, datele publicate de BNR arata faptul ca economiile totale in lei ale populatiei insumau, in octombrie, 19,2 miliarde de euro, cu 18,7% mai mult decat in perioada similara a anului precedent. Totusi, castigurile oferite de depozitele la termen nu sunt suficient de mari astfel incat sa fie atractive pentru populatie, lucru demonstrat de incetinirea vitezei de crestere de la 25%, pe parcursul lui 2005, la circa 15%-18%, in anul curent.

Sursa: www.adevarulonline.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor