CREDIT IPOTECAR DOAR CU PASAPORTUL


Data: 01.08.2007

O banca din Romania le ofera persoanelor nerezidente posibilitatea sa contracteze un imprumut pentru achizitionarea unui teren ori a unei locuinte. Piraeus Bank are in portofoliu un astfel de credit ale carui caracteristici sint aproape identice cu imprumuturile pentru cetatenii romani. Difera insa conditiile de acordare si actele necesare. Veniturile care se iau in considerare sint acelea provenite din salarii si din pensii, in proportie de 80%. In calculul eligibilitatii si al sumei maxime ce poate fi obtinuta se va lua in considerare o cota de 40% din ceea ce ramine dupa ponderarea cu 80%. Virsta maxima pina la care poate fi rambursat creditul este de 65 de ani. Solicitantul trebuie sa dovedeasca o vechime totala in munca de minimum 12 luni si de minimum trei la actualul loc de munca. Solicitantul trebuie sa se prezinte la institutia de credit cu pasaportul si cu un document emis de angajator si tradus in limba romana. Din acest document trebuie sa reiasa datele de identificare ale angajatorului, salariul net aferent ultimelor trei luni, tipul contractului de munca, data angajarii si data expirarii contractului in cazul in care este un contract incheiat pe o perioada determinata. In rest, la fel ca in toate celelalte cazuri, este nevoie de o cerere de credit, de o declaratie de acord, de actele de proprietate ale imobilului vizat si de documentatia cadastrala.
 

Caracteristicile produsului de creditare disponibil cetatenilor straini nu difera de caracteristicile disponibile cetatenilor romani eligibili. Astfel ca solicitantul strain are de ales intre doua variante ale creditului ipotecar. Una consta intr-un credit ipotecar cu rata dobinzii de 9,5% variabila, pentru care se aplica un comision up-front de acordare de 2% din valoarea creditului si 0,03% comision de administrare lunara aplicat tot la valoarea initiala a creditului. Cel de-al doilea produs disponibil percepe aceeasi rata a dobinzii, insa comisionul de administrare lunar nu mai exista, iar planul de rambursare este diferit. Astfel, pentru primele sase luni, dobinda perceputa de banca este 0%, solicitantul nefiind nevoit sa achite din principal in aceasta perioada, potrivit www.finzoom.ro. In urmatoarele 36 de luni, solicitantul va achita lunar numai dobinda de 9,5% variabila si comisionul lunar aplicat la principal, insa nu si principalul. Dupa aceste 42 de luni, rata lunara va fi compusa din principal, dobinda aferenta si comisionul lunar. Pentru ambele variante de produse, asigurarile de locuinta si de viata sint gratuite.

Un cetatean strain care va contracta un credit ipotecar cu perioada de gratie totala de sase luni, in valoare de 50.000 de euro pe o perioada de 25 de ani (aceasta inseamna o virsta maxima de 40 de ani), va avea o Dobinda Anuala Efectiva (DAE) de 9,38%. Aceasta inseamna ca pentru suma de 50.000 de euro va avea de achitat dobinda in valoare totala de 79.722 de euro si comisionul initial de 1.000 de euro. Astfel, la sfirsitul perioadei de creditare, beneficiarul creditului va avea de achitat o suma totala de 130.722 de euro.

Un articol de: Serban Buscu

Integral in Cotidianul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor