Credit de prima mana pentru un second-hand


Data: 01.08.2006

Daca nu ai suficiente resurse financiare pentru o masina care straluceste intr-un showroom, te poti orienta catre varianta "second-hand". Bancile s-au pregatit si pentru acest tip de achizitie, punand la dispozitia amatorilor de cai putere "creditul auto". Dupa ce ai apelat la acest gen de imprumut, mai ramane sa alegi destinatia banilor - un dealer auto sau un proprietar. Cu siguranta, cea mai buna alegere ar fi un dealer auto ... avand in vedere ca in acest caz ai la dispozitie mai multe modele de masini si, ceea ce este si mai important, beneficiezi de o garantie. Nu trebuie sa uiti de certificatul de inregistrare al vehiculului, unde gasesti numele si adresa fostului proprietar.

Acesta iti poate da mai multe detalii despre noua ta achizitie.

In cea de-a doua situatie, adica pentru masina cumparata de la un proprietar, ai nevoie cu siguranta de un mecanic auto expert, asta in cazul in care tu nu esti foarte bine pregatit in domeniu. Trebuie sa mai stii faptul ca nu beneficiezi de nici un fel de garantie. Atentie insa la masinile care pot fi cumparate in leasing, iar ratele nu au fost achitate in totalitate. In aceasta situatie automobilul apartine bancii iar vanzatorul nu are nici un drept legal sa vanda masina.

Pentru a-ti face o idee asupra sumei de bani pe care o poti imprumuta (minima si maxima), despre nivelul dobanzilor, dar mai ales al conditiilor minime care trebuie indeplinite iti prezentam oferta catorva banci de la care te poti imprumuta pentru un "second-hand".
 
Noi reglementari pentru masinile "second-hand"
 
De amintit ar mai fi faptul ca Romania urmeaza sa se alinieze legislatiei UE de la 1 ianuarie 2007, eliminand restrictiile pentru masinile care au un nivel de poluare sub Euro 3. Tara nostra a ales introducerea unei taxe speciale in noul Cod Fiscal, care se aplica la prima inmatriculare. In cazul masinilor second-hand ea variaza in functie de normele de poluare Euro si varsta autoturismului. Potrivit noului Cod Fiscal, de la 1 ianuarie va fi introdusa o taxa de inmatriculare pentru autoturisme si autovehicule, inclusiv comerciale, cu masa totala maxima autorizata de pina la 3,5 tone inclusiv. In cazul masinilor care respecta normele de poluare Euro 3, cu o capacitate cilindrica mai mica de 1.600 cmc si cu o vechime mai mica de sase luni, taxa este de 612 euro. In schimb, pentru cele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc, mai vechi de sase ani, suma care trebuie achitata este de  5.070 euro. Pentru o masina Euro 2, cu capacitatea cilindrica de 1.600 cmc, taxa va fi de 2.704 euro, iar pentru cele cu o capacitate de peste 3.000 cmc, aceasta este de  6.240 de euro. Posesorii de autovehicule din clasa Euro 1 cu o capacitate cilindrica de pina la 1.600 de cmc vor achita 3.744 euro, in timp ce pentru autoturismele cu o capacitate de peste 3.000 cmc, taxa este de 7.020 de euro. In cazul masinilor noneuro, taxa de inmatriculare este de 4.000 euro pentru motorizari de pina in 1.600 cmc si de 7.500 euro pentru masinile cu o capacitate de peste 3.000 cmc.
 
Creditele auto (Formula BT)
 
Banca Transilvania isi intampina clientii cu creditele auto "Formula BT" pentru achizitionarea de autoturisme noi sau second-hand (de la firme sau persoane fizice), indiferent de marca. Perioada de creditare este de pana la 7 ani pentru autoturismele noi, in timp ce pentru autoturismele second-hand, perioada de creditare cumulata cu vechimea autoturismului nu poate depasi 10 ani. De asemenea, masina nu va fi mai veche de cinci ani. Nivelul creditului ce se poate acorda este de 85% din costul autoturismului si se determina pe baza actelor ce stau la baza cumpararii (factura, contract de vanzare-cumparare). Daca apelezi la Banca Transilvania, trebuie sa stii faptul ca suma minima pe care o poti imprumuta este 1.500 euro, iar suma maxima de 40.000 euro (sau echivalent lei/USD). Avansul minim solicitat este de numai 15% atat pentru masinile noi, cat si pentru cele rulate.

In ceea ce priveste dobanda, pentru masinile noi si second-hand achizitionate de la dealeri vei achita: 11,5%/an pentru creditele in lei, respectiv 10,5%/an pentru creditele in euro. Daca te imprumuti in dolari, trebuie sa platesti 11% anual. In cazul in care iti cumperi masina de la o persoana fizica, dobanda perceputa este de 12% pe an pentru creditele in lei, respectiv 12,5% pentru creditele in valuta. Mentionam ca dobanzile sunt variabile. La aceste dobanzi vei mai achita un comision de analiza, de 3,5% si 1% (in cazul garantarii integral cu ipoteci, respectiv depozite colaterale).
 
Banca Tiriac - HVB
 
De la Banca Titiac sau HVB poti lua credit daca vrei sa-ti cumperi o masina second-hand, ori un autoturism sau o motocicleta noi. Valoarea creditului acordat de aceste banci este cuprinsa intre 4.000 si 45.000 EUR (echivalent in lei/USD), cu un avans de 25%. Daca accesezi creditul cu un avans sub 25 de procente, ai nevoie cu siguranta de un girant. Perioada de rambursare este cuprinsa intre 6 luni si 6 ani, cu o dobanda anuala de 6,95% pentru lei, respectiv 5,95% pentru euro. Comisionul de acordare este 2,3% platibil o singura data (minim 250 euro sau echivalentul in lei sau USD). De asemenea, comisionul lunar de administrare este de 0,5% pentru credite in lei si 0,2% pentru credite in euro sau USD, calculat la soldul creditului.
In schimb, dobanda anuala efectiva este de 15,33%, calculata pentru un credit de 35.000 lei, respectiv 10,31% pentru un credit de 10.000 euro (acordate pe operioada de 6 ani). Sunt acceptate persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 60 de ani, in cazul femeilor, sau 65 de ani pentru barbati. Venitul minimum lunar trebuie sa fie 850 lei pe familie. In cazul automobilelor second-hand, vechimea impreuna cu durata creditului nu trebuie sa depaseasca 5 ani. O alta conditie este urmatoarea: angajatorul trebuie sa aiba minimum cinci angajati si cel putin un an de activitate.
 
Volksbank
 
In cazul creditului de la Volksbank, trebuie sa cumperi autoturisme noi sau second hand prin dealeri autorizati. La acest credit pot apela cei care vor sa-si cumpere o masina destul de costisitoare, pentru ca valoare creditului solicitat poate fi nelimitata. Perioada maxima de creditare este de sapte ani. Venitul lunar net minim necesar este de 100 de euro (sau echivalent lei) pe membru de familie. Cei interesati pot afla ca dobanda anuala este de 8.9% pentru lei, respectiv 5,95% pentru euro, iar DAE se ridica la 12,53% pe an (pentru lei), respectiv la 9,53% pentru un credit in euro. In cazul achizitionarii unui autoturism nou, nu ai nevoie de avans. In schimb, pentru cumpararea unui autoturism second hand avansul este de 25 de procente. De asemenea, solicitantul trebuie sa aiba intre 18 si 67 de ani.
 
Finansbank
 
La aceasta banca gasesti credite auto atat pentru masini noi, cat si pentru cele second-hand. Noi ne vom opri insa la cel de-al doilea produs, si anume creditul pentru autoturisme second-hand. Poti imprumuta intre 2.000 si 20.000 euro (sau echivalent in lei si dolari), cu un avans de 25% fara girant ori cu 15%, cu prezentarea unui girant. Perioada creditului impreuna cu vechimea atoturismului nu poate depasi sapte ani, cu o dobanda de 10,90% anual pentru lei si 9,9% pentru euro. Aceasta este calculata pentru o suma cuprinsa intre 10.000 lei si 7.000 euro, pe o perioada de 48 de luni. In schimb, DAE este 12,22% anual pentru lei, respectiv 12,76% pentru un credit in euro. Comisionul perceput anual la soldul creditului este de 2 procente. Se accepta solicitantii cu varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani si un venit lunar net de minimum 500 lei. De asemenea, vechimea la actualul loc de munca sa fie de cel putin 6 luni neintrerupte.
 
BCR - Pachetul MOTOR BCR
 
Este un pachet de produse si servicii financiar-bancare destinat achizitionarii de autoturisme noi si rulate. Au acces persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de cel putin 18 ani. Suma acordata pentru achizitionarea de autoturisme noi este 50.000 euro, in timp ce pentru achizitionarea de autoturisme rulate totalizeaza 25.000 euro, pe un termen maxim de sapte ani. De mentionat ar fi faptul ca nu este necesar sa achiti un avans. Pentru o perioada de maximum un an vei achita o dobanda variabila de 8,05% (pentru euro), respectiv 9,5% (pentru dolari) si una revizuibila de 9% (pentru lei). Cei care vor sa cumpere autoturisme, motociclete, motorete, barci cu motor, tractoare etc. (noi sau rulate) pot consulta produsul MOTOR EXTRA/SUPER BCR.

BRD Societe Generale
 
BRD iti finanteaza cu pana la 90 la suta din valoarea de comercializare a autovehiculului second-hand. Valoarea creditelor acordate este cuprinsa intre 1.000 lei si 37.000 lei, respectiv intre 1.000 euro si 40.000 euro. Durata creditului este de maximum cinci ani, iar dobanda este variabila, de 10.9%. De mentionat ar mai fi comisionul de acordare care este 3%, plus 12 RON lunar, in timp ce comisionul de rambursare anticipata este de 3-4%.

Daca esti interesat sa cumperi o masina pentru care sa platesti o dobanda mai avantajoasa, ai in vedere autovehiculele de ocazie comercializate prin reteaua de concesionari Dacia, Renault si Nissan.
 
UniCredit
 
In acest caz nu este specificat scopul creditului (adica pentru masini noi sau second-hand). Cert este ca valoarea imprumutului variaza intre minimum 3.000 lei, respectiv 830 euro si maximum 100.000 lei, respectiv 30.000 euro. Perioada pe care se poate contracta creditul Auto variaza intre minimum 6 luni si maximum 6 ani.

In schimb, rata dobanzii la creditele in lei este de 10% anual (DAE 12.40%) pentru credite acordate pe o perioada de maximum pana la 3 ani. Vei plati 13% pe an dobanda variabila (DAE ) pentru credite acordate pe o perioada cuprinsa intre 3 ani si 6 ani. In ceea ce priveste creditele in euro, rata dobanzii este de 8.5% pe an variabila (DAE 9,84% in cazul in care mai mult de 50% din veniturile solicitantului sunt indexate in valuta, in caz contrar, DAE este de 10,67%).

Nu trebuie omise nici comisioane percepute. Comisionul de acordare este de 2.5% flat (minim 100 euro) platibil o singura data in momentul acordarii creditului, perceput asupra sumei totale a acestuia. Pentru detinatorii de pachete, comisionul de acordare se reduce cu 0.1 p.p. (minimum 100 euro). In schimb, comisionul de risc valutar este de 2% flat doar pentru creditele acordate in alta valuta decat lei (se percepe o singura data asupra sumei totale a acestuia, la acordarea creditului, in cazul in care veniturile solicitantului nu sunt incasate in valuta). Urmeaza comisionul de rambursare anticipata, de 2% din suma rambursata in avans. Avans minimum pe care trebuie sa-l platesti este 19% din valoarea facturii pro-forme. Contributia proprie trebuie depusa in contul curent al clientului sau platita dealerului pe baza facturii (chitanta). De mentionat ar mai fi venitul lunar net minim, de 200 euro per solicitant / familie (sot / sotie) sau echivalent in lei. De asemenea, varsta minima admisa pentru solicitant este de 22 de ani.
 
Un articiol de: Nicoleta Margineanu

Sursa:
www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor