Contul curent, mai rentabil decit depozitul bancar


Data: 04.05.2007

O dobinda de 6,97% la contul de economii este mult mai buna decit una de 8% la depozitul bancar. Si asta pentru ca prima este scutita de impozit. Depozitele clasice par sa-si piarda suprematia ca instrumente de economisire. Si asta pentru ca la depozitul clasic omul trebuie sa plateasca un impozit de 16% din valoarea dobinzii obtinute, impozit ce se retine de banca si se varsa la buget.

Cum media dobinzii la un depozit clasic este de 7%, rezulta ca dupa plata impozitului vom lua in mina o dobinda de 5,88%. In prezent, cele mai mari dobinzi la depozitele bancare sint acordate de Banca Carpatica si Libra Bank -8,10%, CEC si OTP - 7,25%, respectiv Alpha Bank, Leumi si Transilvania - 7%.

Plata impozitelor se poate evita in schimb la contul curent de economii. Pentru ca, potrivit legii, impozitul pe dobinda nu se plateste si in cazul conturilor curente, cu conditia ca dobinda platita pentru sumele din cont sa nu fie mai mare decit dobinda de pe piata interbancara (BUBID) la inceputul lunii pentru care se calculeaza dobinda.

De exemplu, la inceputul lunii aprilie, BUBID la o luna era de 6,97%, asadar in cazul conturilor curente cu o dobinda mai mica, banca nu va trebui sa scada impozitul pe dobinda.

Conturile de economii, in afara de avantajul dobinzii mari, apropiata de cea a unui depozit clasic, si al scutirii de impozit, sint atractive si pentru faptul ca sint mai flexibile decit un depozit clasic. Mai exact, este vorba de faptul ca dintr-un cont de economii se pot face oricind si retrageri de bani, fara a pierde dobinda, cum se intimpla in cazul depozitelor la termen, precum si depuneri suplimentare.

Spre deosebire de depozite, conturile de economii se constituie pe o perioada nedeterminata de timp, permitind crearea unor planuri de economii adaptate nevoilor fiecarui client. Mai mult, la un cont de economii, dobinda se calculeaza zilnic, la sumele existente in cont dupa retragerea sau depunerea de bani. Capitalizarea lor se face la sfirsitul lunii.

Conturi curente avantajoase gasiti la mai toate bancile importante din Romania. `Bancile acuza in prezent o lipsa de lichiditati si fac tot posibilul sa atraga economiile populatiei. Nu trebuie uitat faptul ca, daca acum citiva ani depozitele populatiei in banci depaseau creditele, acum depozitele nu mai reprezinta nici 50% din volumul creditelor. Deci este normal ca bancile sa incerce sa atraga bani de la populatie chiar pe termen de timp limitat, asa cum se intimpla in cazul conturilor curente`, sustine Bogdan Baltazar, membru in Consiliul de Administratie al BRD.

Atentie mare insa la banca unde aveti contul curent. Deoarece dobinda la acest cont fluctueaza foarte mult de la banca la banca, de la produs la produs. Astfel, in cazul BRD, conturile de economii au dobinzi intre 3,5 si 7% pe an. In primul caz, dobinda este foarte mica, in cel de-al doilea caz, riscam sa platim impozit. Asa ca este bine sa va interesati la banca, inainte de a investi, care este dobinda la contul curent de economii.

Un alt factor de care mai trebuie sa tineti cont este suma minima ce trebuie tinuta in acel cont. In caz contrar riscati sa nu primiti dobinda. De obicei, aceasta suma este de 500 de lei.

Un articol de: Dan Odagiu


Sursa: Cotidianul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor