Ieri toata presa scria despre restantele pe care le au romanii
`Dificultatile intampinate de cetateni in restituirea unui credit vizeaza in primul rand comisioanele ascunse, adica dupa ce un client ia credit afla ca acesta are si un cost de intretinere perceput de banca sau diferite comisioane pe care banca nu le anunta de la inceput`, explica pentru Bursa Laura Pascu, PR Manager al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC).
O alta problema este aglomeratia de la ghisee. Laura Pascu considera ca in acest caz sunt vinovati, pe de o parte si clientii, care se aglomereaza sa-si plateasca ratale in ultima zi de scadenta, dar si bancile, pentru ca `din patru-cinci ghisee bancare, doar unul functioneaza`.
De asemenea, serviciile bancare lasa de dorit, apreciaza oficialul APC in
`Este un punct de vedere pe care nu il impartasesc`, afirma in replica presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea. `Bancile nu isi fac singure probleme pentru a determina clientii lor sa figureze la Biroul de Credite drept restantieri`, afirma seful ARB in
Ramand in aria creditelor neplatite la timp, din Cronica Romana aflam ca `Romanii au deja restante la creditele in franci elvetieni`. Aceast tip de imprumuturi a fost lansat cu doar un an in urma si este oferit de OTP Bank si Porsche Bank. `La sfarsitul lunii iulie 2006, valoarea restantelor la creditele in franci elevetieni se situa la aproximativ 44.000 RON`, precizeaza directorul Biroului de Credit, Serban Epure.
`Oglinda, oglinjoara... care este cel mai bun card de credit din
`La comisioane inainte!`, remarca de la inceput PF tendinta bancilor. `Banca imparte cu o mana bani de buzunar, si cu doua maini parte isi face: si din adaosul comercial al retailistului, si din dobanzile si comisioanele la care se inhama utilizatorul. (...) Daca trec prin POS-uri aduc bani in banca de la comerciant, daca se opresc la ATM aduc bani in banca de la utilizator, daca dorm in portofel aduc comisioane fara nici un risc din partea bancii`, noteaza publicatia. Comisioanele de gestiune, taxele de inlocuire, suspendare, blocare, recuperare sunt doar cateva din costurile care `sunt gata sa sape adanc in portofel`.
Revista scrie ca un criteriu `care atarna greu in decizia de alegere a cardului este perioada de gratie`. Cele mai `gratios` card este `proaspatul MasterCard de la CEC` - 59 de zile este aceasta perioada, care vine si `cu doua surprize in completare`, arata PF: dobanda cea mai scazuta din piata (17,5%) si potentialul de creditare de 50.000 RON. `Intre noi fie vorba`, apreciaza semnatarul materialului, `cardul da clasa multor oferte cu pretentii de 'gold', unele dintre ele care nu te lasa sa tragi mai mult de 12.500 RON, cum este cazul MasterCard de la Raiffeisen`.
Piata Financiara atrage insa atentia asupra multor perioade de gratie `cu asterisc`, ceea ce inseamna ca `pentru a beneficia in mod real de aceasta, cumparatura trebuie facuta in prima zi de la primirea ultimului extras de cont`.
In privinta dobanzilor, Piata Financiara subliniaza `Atentie, dobanzi la apa!`, aratand ca acum exista oferte pentru toate segmentele de consumatori: `De la low-cost, segment catre care, alaturi de CEC, se avanta si Emporiki cu un procent de 18,5%, la segmentul medium, aclolo unde putem gasi produsele Alpha Bank, Banca Tiriac, Banca Romaneasca si Piraeus, si pana la costisitoarele carduri Raiffeisen, UniCredit, BRD sau BT.`
Revista incheie recomandand ofertele speciale ale acestei veri: `cardul MasterCard de la CEC, care va ofera, in mod promotional, dobanda zero pana in august, cardurile OTP Bank, pentru care nu veti plati comision de administrare in primul an si noile emisiuni ale Romexterra Bank, care va scutesc de comisioanele de conversie valutara, va ofera 50 de zile perioada de gratie si nu va obliga decat la rambursarea lunara a dobanzii`.
Un articol de: Bogdan Popescu
Sursa: www.bankingnews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...