Saptamana Financiara recomanda adoptarea unui `cod de conduita` al bancilor, ceea ce ar rezolva multe dintre nemultumirile clientilor. Pe de alta parte, sub titlul `Dobanzile mici se evapora repede`, SFin analizeaza produsele de creditare cu dobanzi mici, fixe, valabile insa pe o perioada foarte redusa.
`CEC valoreaza mai putin acum decat la inceputul privatizarii`, apreciaza presedintele Raiffeisen Bank in Ziarul Financiar. Tot ZF scrie ca viitorul director general al Bancpost va fi Manuela Plapcianu, in prezent vicepresedinte HVB-Tiriac resposabil cu retailul.
`Servicii bancare de origine balcanica`, titreaza Saptamana Financiara in ultima editie, caracterizand situatia din Romania de pe acest segment. Revista identifica o solutie care ar apropia sistemul bancar de situatia din Uniunea Europeana si `ar face mai echitabile relatiile contractuale dintre institutiile financiare si clienti`.
Este vorba despre introducerea unui `cod de conduita`, set de reguli care functioneaza cu succes in UE, `zona de origine a majoritatii institutiilor de credit de la noi`.
Prin aceste `coduri`, scrie SFin, se stabilesc regulile care trebuie respectate pentru principalele operatiuni derulate cu clientela de catre banci. Un exemplu regional este Cehia, tara care a adoptat in 2005 un astfel de cod, a carui introducere a fost motivata `de faptul ca multi clienti au anumite lipsuri in materie de cunostinte bancare si financiare`.
SFin descrie pe larg functionarea acestui set de reguli in Marea Britanie. Codul de conduita britanic vizeaza pana la cele mai simple operatiuni, precum retragerile de numerar de la bancomat, fiind revizuit permanent. Ultima modificare a vizat modificarea dobanzilor, bancile fiind obligate sa anunte clientii prin e-mail sau scrisoare, iar de la anul ele trebuie sa afiseze timp de 3 zile lucratoare atat vechile dobanzi, cat si pe cele noi, in cazul in care este vorba despre produse de economisire.
Daca in Romania aparitia Biroului de Credit a generat situatii oarecum jenante (precum datoriile de 1 leu), SFin noteaza ca bancile engleze trebuie sa anunte clientul cu cel putin 28 de zile inainte de transmiterea informatiilor despre restantele acumulate. Informarea clientilor este litera de lege, bancile britanice fiind obligate sa-i ofere clientului o lista cu comisioanele aplicate si sa-l anunte cu 30 de zile inainte de modificarea lor. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si pentru orice modificare in termenii si conditiile contractuale, atunci cand este in defavoarea clientului. De asemenea, `exista reguli speciale pentru solutionarea reclamatiilor`, adauga SFin.
`In Romania, Asociatia Romana a Bancilor nu a intocmit pana acum un astfel de cod, in ciuda faptului ca sectorul bancar este dominat de banci cu capital strain, multe dintre ele respectand in tara de origine un cod similar` - arata Saptamana Financiara. Chestionati in aceasta privinta, oficialii ARB au precizat realizarea unui astfel de cod nu este o prioritate a momentului, fiind trecut in categoria `proiecte diverse`, proiect ce ar putea fii initiat in primul trimestru a lui 2007.
In acelasi numar, Saptamana Financiara analizeaza o practica tot mai intalnita a bancilor: dobanzile mici, fixe, valabile pe o perioada limitata. `Dobanzile mici se evapora repede`, titreaza publicatia, si subliniaza: `Dobanzile foarte scazute la care unele banci acorda credite ipotecare sunt valabile 1-5 ani, dupa care costul creditului se majoreaza iar rata lunara poate creste chiar si cu 30%. Aceste produse sunt singura cale de a imprumuta o suma mai mare decat permit normele BNR, un avantaj important, avand in vedere preturile ridicate la locuinte` .
Clientul va suporta adevaratul cost al creditului dupa expirarea perioadei promotionale, in general aceasta fiind de un an. Pentru a vedea ce-i asteapta atunci, SFin recomanda clientilor sa sa priveasca catre ratele standard ale dobanzilor. Acestea sunt in medie cu 2 puncte procentuale mai mari decat cele promotionale in cazul creditelor in lei, discounturile fiind mai mici pentru imprumuturile in euro, fiind cuprinse intre 1 si 2 doua procente. SFin ofera exemple in acest sens pentru mai multe cazuri, precum Finansbank, Bancpost sau BCR.
Trecem la Ziarul Financiar care titreaza in pagina 4, citandu-l pe presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen: `CEC valoreaza mai putin acum decat la inceputul privatizarii`. In opinia sefului Raiffeisen, `restructurarea si dezvoltarea afacerilor, prin intrarea pe piata creditarii, faca dificila evaluarea bancii`, aceasta incertitudine reducand pretul bancii. `Acum as plati o suma mai mica, deoarece nu stiu ce s-a intamplat intre timp`, declara Steven van Groningen.
De asemenea, Van Groningen considera ca privatizarea CEC a intarziat prea mult timp, perioada care ar fi putut fi utilizata de cumparator pentru restructurarea bancii. `Cine isi atribuie banca acum va fi gata sa 'atace piata' abia peste mai bine de un an, cand insa mediul va fi mult mai competitiv`, noteaza ZF.
Tot Ziarul Financiar scrie ca viitorul director general al Bancpost va fi Manuela Plapcianu, vicepresedintele HVB-Tiriac responsabil cu retailul. Aceasta il va inlocui pe George Michelis, care paraseste postul de la 1 ianuarie 2007.
Cotidianul titreaza `Bancile straine descind in Romania`, aratand ca aceasta descindere se realizeaza `pe culoarul institutiilor financiare nebancare`. Este vorba despre 3 fosti competitori in cursa pentru BCR, BNR Paribas, KBC si Fortis.
Primul pas a fost facut cu ceva timp in urma de BNP Paribas, cand Cetelem, divizia de credite de consum a grupului francez a preluat Credisson. Despre belgienii de la KBC, Cotidianul scrie ca vor fii actionarii majoritati de la Romstal Leasing si ING Broker de Asigurari, in timp ce grupul Fortis a achizitionat firjma romaneasca Global Finance&Leasing.
Sursa: www.bankingnews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...