Prezentarea standardizata a informatiilor despre un credit este principala preocupare a bancilor din statele vest europene. Astfel, in UE acestea se supun unui cod de conduita cu privire la prezentarea ofertelor de credite pentru locuinte.
Prin comparatie, in
Unul dintre aspectele care genereaza multe dintre nemultumiri consumatorilor romani de produse si servicii bancare este lipsa de transparenta a bancilor din
Pentru a se asigura buna informare a clientilor si a se putea asigura o baza de comparatie pentru produsele de creditare ale bancilor, a aparut asa-numita Lege DAE (dobanda anuala efectiva, care cuprinde, pe langa dobanda, toate costurile unui credit). Legea se aplica numai pentru creditele de consum, nu insa si pentru cele imobiliare si ipotecare. In cazul creditelor pentru locuinte problema informarii si comparatiei este poate si mai importanta, tinand cont ca se intind pe o perioada indelungata si este vorba de sume foarte mari.
Pentru a permite o buna informare a clientilor si posibilitatea de a compara pe baza unui numitor comun numeroasele oferte de credit ipotecar, bancile din statele dezvoltate ale Uniunii Europene au adoptat un Cod de conduita cu privire la informatiile pre-contractuale pentru imprumuturile ipotecare. Aceste institutii creditoare se angajeaza sa ofere persoanelor care doresc un credit ipotecar informatii generale si personalizate despre un astfel de produs, in faza pre-contractuala. Modul de prezentare a datelor a fost standardizat intr-un formular de informare. Practic, aceasta oferta de creditare a bancii nu are o valoare juridica, decizia finala de acceptare a ei apartinand in totalitate consumatorului.
Intr-un astfel de document, banca trebuie sa precizeze clar care este dobanda si, daca este cazul, modul in care aceasta variaza, indicii dupa care este indexata, perioada la care se realizeaza acest lucru, precum si dobanda penalizatoare. De asemenea, oferta cuprinde valoarea dobanzii efective si costurile pe care consumatorul trebuie sa le suporte pentru a accesa creditul, indiferent daca sunt controlate direct sau indirect de catre banca. Institutia creditoare trebuie sa ofere o estimare a acestor costuri si sa precizeze daca se platesc indiferent de raspunsul pe care banca il da cererii de credit. In aceasta categorie sunt incluse costuri cu evaluarea proprietatii, taxe notariale, comisioane si taxe percepute la acordare.
Pe langa acestea, clientul este informat si despre costurile legate de asigurari. O alta sectiune vizeaza rambursarea anticipata, unde banca trebuie sa precizeze termenii si conditiile in care este posibil acest lucru, precum si costul acestei operatiuni. De asemenea, clientul afla despre rata lunara si primeste graficul de rambursare al imprumutului.
Aderarea la acest cod de conduita este una voluntara, iar de la intrarea lui in vigoare (septembrie 2002) au aderat peste 3.600 de institutii financiare din Uniunea Europeana, care ofera astfel de servicii. Este vorba de majoritatea institutiilor creditoare din Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Franta, Irlanda, Italia, Cipru, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Norway, Austria, Portugalia, Slovacia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie, in timp ce in tari precum Spania transparenta si protectia consumatorului de produse si servici bancare sunt foarte bine asigurate de legislatia in vigoare.
Sursa: www.bankingnews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...