Clauzele abuzive din contractele de leasing - 4


Data: 23.05.2006

Asigurarea bunului
Conform legii, utilizatorul are dreptul de a-si alege, cu acordul finantatorului, societatea care va asigura bunul. In practica insa, ca si restul clauzelor contractuale, societatile de leasing impun utilizatorului si societatea de asigurare (eventual, membra a grupului financiar al finantatorului), prin prevederi care fac trimitere la societati de asigurare `agreate` de finantator. Astfel de prevederi sunt, evident, contrare legii si ar trebui cenzurate legal prin declararea expresa a nulitatii acestora.

O practica recenta a unor societati de leasing in materie de asigurare a bunului transfera indirect, cu incalcarea flagranta a prevederilor legale, obligatia de asigurare a bunului catre utilizator, prin interpunerea unui asa-zis broker de asigurare. Conform legii, bunul trebuie asigurat de catre societatea de leasing care are obligatia de a plati ratele de asigurare la termenul scadent, cu refacturarea acestora catre utilizator. In caz de producere a riscului asigurat, chiar daca utilizatorul are intarzieri in plata ratelor catre finantator, nu apar probleme cu asiguratorul, acesta primindu-si primele de asigurare la timp. Prin interpunerea unui broker de asigurare, in realitate, utilizatorul este pus sa incheie el insusi contractul de asigurare, astfel incat intarzierile la plata primelor de asigurare ii afecteaza acestuia vocatia la despagubiri in caz de producere a riscurilor asigurate.

Efecte in caz de faliment
In cazul falimentului finantatorului, consecintele, chiar pentru utilizatorul de buna-credinta, pot fi dezastruoase. Potrivit legislatiei falimentului, lichidatorul poate decide mentinerea sau desfiintarea contractului de leasing. In cazul mentinerii contractului, interesele utilizatorului nu sunt afectate. In situatia desfiintarii contractului insa, bunul este readus in patrimoniul finantatorului falit, utilizatorul avand doar posibilitatea de a se inscrie in tabelul de creante, ca orice simplu creditor. Aceasta solutie legala este mai mult decat discutabila, avand in vedere ca incalca dreptul de optiune al utilizatorului pentru cumpararea bunului. Ar fi fost de dorit ca legiuitorul sa acorde mai intai utilizatorului posibilitatea de a cumpara bunul si abia apoi sa ia masurile specificate.

Alte clauze abuzive
Intalnim in contractele romanesti de leasing multe alte clauze abuzive pe care utilizatorii le accepta pentru ca nu au alternative. Exemple de astfel de clauze sunt: clauza prin care finantatorul isi rezerva dreptul de modificare unilaterala a cuantumului ratelor ramase de achitat, proportional cu modificarea conditiilor de finantare; clauza prin care finantatorul isi rezerva dreptul, in cazul intarzierii platii ratelor de leasing de catre utilizator, de a nu-i valida acestuia dreptul la despagubire decurgand din asigurare; clauza prin care utilizatorul isi asuma inclusiv riscul fortei majore s.a.

 

Sursa: Saptamana financiara

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor