Clauzele abuzive din contractele de leasing - 2


Data: 16.05.2006

Clauzele abuzive din contractele de leasing Valoarea finantata inferioara costului de achizitie

Spre deosebire de credit, esenta leasingului este asigurarea finantarii integrale a unei investitii, asadar a intregului cost de achizitie al bunului obiect al contractului.
Toate societatile de leasing din Romania pretind clientilor lor plata unei sume cu titlu de avans, si aceasta anterior achizitionarii bunului ce face obiectul leasingului. In aceste conditii, valoarea finantata devine inferioara costului de achizitie al bunului, reducandu-se cu avansul platit de client, cu care acesta practic se autofinanteaza.
Aceasta practica porneste de la caracterul lapidar al legislatiei leasingului. OG nr. 51/1997 nu prevede nimic referitor la valoarea finantata, momentul achizitiei bunului de catre finantator sau la perceperea unui avans in cazul operatiunilor de leasing. Ea se limiteaza sa reglementeze plata unor rate de leasing periodice si modalitatea de calcul al acestora (cota-parte din valoarea de intrare a bunului).
Avand in vedere ca leasingul se deosebeste de credit tocmai prin faptul ca e menit sa asigure finantarea persoanelor care nu dispun de fonduri proprii sau atrase (credite) pentru achizitionarea bunului, consideram ca se impune reglementarea clara a acestui aspect in legislatia leasingului, astfel incat consumatorii sa poata contracta un leasing si fara plata unui avans sau cu plata unui avans foarte mic in raport cu valoarea contractului.

Impunerea garantiilor suplimentare

Ceea ce este caracteristic contractelor de leasing, in opozitie cu contractele bancare, este si faptul ca principala garantie a finantatorului este insusi dreptul de proprietate asupra bunului ce constituie obiect al contractului de leasing, nefiind nevoie de garantii suplimentare. Mai mult, contractul de leasing poate constitui titlu executoriu. Totusi, majoritatea societatilor de leasing pretind garantii suplimentare, fie sub forma girantilor, fie sub forma de bilete la ordin in alb sau garantii bancare abstracte. Aceasta reduce mult din flexibilitatea caracteristica a contractului de leasing, care in mod normal il face preferabil contractelor de credit. Problema nu poate fi rezolvata decat printr-o interventie legislativa care sa limiteze garantiile solicitate de finantatori la incheierea contractelor de leasing.

Obligarea la penalitati nedatorate

Toate societatile de leasing impun, prin conditiile generale de acordare a leasingului, stingerea mai intai a penalitatilor de intarziere, a dobanzilor, a altor cheltuieli decurgand din derularea contractului si abia la sfarsit a ratelor de leasing.
Nu ar fi nicio problema daca societatile de leasing ar emite facturi pentru acestea, in absenta lor clientul neavand posibilitatea, conform legii contabile, sa le stinga prin plati cu destinatie precisa. Problema se ridica in special in ceea ce priveste penalitatile de intarziere, pe care societatile de leasing le calculeaza automat prin utilizarea unui program informatic. Deoarece nu se emit facturi de penalitati, clientul nu are decat posibilitatea sa a-chite rata de leasing. Prin stingerea mai intai a penalitatilor restante si a-bia apoi a ratei de leasing, clientul ramane in permanenta cu restante la plata si, implicit, obligat la plata de penalitati pe care, practic, nu le datoreaza. In acest mod, prin intermediul unei practici abuzive si pe fondul unui vid legislativ in domeniu, societatile de leasing obtin venituri importante care, in opinia noastra, nu sunt legale.

Sursa: Saptamana financiara

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor