Citibank Romania, filiala locala a gigantului financiar american Citigroup, a inregistrat anul trecut un profit net de 59 de milioane lei (17,3 milioane euro), in crestere cu 141% fata de rezultatul obtinut in 2005, in timp ce activele bancii au inregistrat o usoara scadere, pana la 2,4 miliarde lei (705 milioane euro).
Citibank este una din bancile care a crescut foarte mult anul trecut din punctul de vedere al profitabilitatii, astfel incat ocupa pozitia a saptea in topul profiturilor inregistrate de jucatorii din bankingul local. BRD, BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank si Banca Tiriac sunt bancile care au inregistrat profituri nete mai ridicate decat filiala locala a Citigroup.
Profitabilitatea bancilor a fost influentata in primul rand de competitia tot mai puternica de pe piata, dar si de investitiile masive care lovesc in rata de crestere a castigurilor obtinute in sistemul bancar. La nivelul intregului sistem bancar profiturile inregistrate de banci au sporit anul trecut cu aproximativ 11%.
In cazul Citibank, veniturile nete din dobanzi si comisioane bancare au fost mai mari cu 34% comparativ cu 2005, atingand suma de 137 milioane lei, in timp ce profitul net din operatiuni financiare a fost de 28 milioane de lei, in crestere cu 48 %.
`Sunt multumit de rezultate si de modul in care acestea reconfirma performanta Citi si strategia noastra de a ne concentra in primul rand pe client si nevoile financiare ale acestuia. Estimam in continuare un mare potential de crestere in ce priveste segmentul marilor corporatii si IMM-urilor, precum si dezvoltarea diviziei de finantari persoane fizice, CitiFinancial. De asemenea, ne asteptam sa continuam sa jucam un rol major pe piata romaneasca de capital`, a declarat Shahmir Khaliq, Citi Country Officer.
Evolutia a fost determinata in special de cresterea volumului de credite, precum si de lansarea unor noi produse pe piata, precum optiunile, produse noi de management al lichiditatilor, produse de trezorerie sau solutii de finantare pentru mari companii.
Portofoliul de credite a inregistrat anul trecut o crestere cu 41% comparativ cu 2005 pana la 1,085 miliarde lei, cu o pondere de 45% din totalul activelor. Volumul de credite pentru marile companii (corporate) a fost de 750 milioane lei - cu 28,86% mai mare decat in 2005, iar imprumuturile acordate firmelor mici si mijlocii (IMM) a fost de 113 milioane lei, in crestere cu aproape 60% fata de 2005.
CitiFinancial, divizia Citibank pentru credite catre populatie, si-a dublat portofoliul de credite, care a ajuns la 223 milioane lei. La finalul anului 2006, totalul depozitelor atrase a fost de 2,091 miliarde lei, din care 77% erau depozite atrase de la clienti. Fondurile proprii ale bancii au crescut anul trecut cu 22% la 320 milioane lei.
La finele anului trecut, Citibank Romania avea 471 angajati si 39 de unitati, dintre care 8 sucursale de corporate banking si 31 agentii CitiFinancial, la care se adauga 31 de centre de vanzari directe ale produselor CitiFinancial.
Un articol de: Claudiu Vrinceanu
Sursa: Wall Street
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...