Cit ne costa avansul zero


Data: 21.05.2007

Noile norme de creditare faciliteaza accesul la credite, dar cresc, implicit, rata lunara. Alpha Bank este prima si pina acum singura banca din Romania care acorda credite cu avans redus si grad de indatorare peste 35%. Banca impune un avans maxim de 15%, cu posibilitatea ca acesta sa ajunga la zero, in functie de veniturile solicitantului si de valoarea creditului.

Rata lunara poate merge pina la 55% din venituri si chiar pina la 65% in situatia in care cistigati peste 1.500 de euro lunar. Avantajele noilor conditii sint evidente, in masura in care banca ofera posibilitatea contractarii unui credit mai consistent nu trebuie uitat insa ca, atunci cind avansul este mai mic, rata lunara creste, la fel si valoarea totala a creditului. Costurile suplimentare pentru un credit pe 25 de ani in valoare de 100.000 de euro pot ajunge la 40.000 de euro pe toata perioada creditarii.

Un calcul simplu, pe care l-am realizat in colaborare cu www.finzoom.ro, arata ca efortul financiar lunar se majoreaza cu pina la 210 euro. Am analizat mai multe situatii, in functie de avansul solicitat si de gradul de indatorare pentru un credit ipotecar de la Alpha Bank in valoare de 100.000 de euro. Dobinda anuala efectiva este de 6,29%, iar perioada de rambursare este de 25 de ani.

Prima situatie: platiti avans 25%, conform vechilor prevederi. In acest caz, rata lunara este de 628 de euro. Daca avansul se reduce la 15%, rata lunara va fi de 712 euro, iar daca aveti posibilitatea accesarii unui credit cu avans zero, veti plati, in fiecare luna, 838 de euro. De la avans 25% la avans 0, efortul lunar se majoreaza astfel cu 210 euro. Aceasta suma trebuie luata in calcul in conditiile in care, pe toata perioada creditarii (25 de ani), cei 210 euro pe luna inseamna 63.000 de euro, echivalentul avansului de 25% plus dobinda pe avans. Mai simplu, in conditiile in care plateati avans, dadeati 25.000 de euro la inceput si apoi contractati un credit de 75.000 de euro. Inglobat in imprumut, avansul de 25.000 de euro se transforma in 63.000 de euro.

Pentru a putea accesa creditul la un grad de indatorare de 35% (vechile prevederi) si avans 25%, aveti nevoie de un venit minim lunar de 1.796 de euro. Cu avans 15% va trebuie 2.036 de euro, iar fara avans, 2.395 de euro. La un grad de indatorare de 55% (conform noilor norme) va trebuie un venit de 1.143 de euro cu avans 25%, 1.295 de euro cu avans 15% si 1.524 de euro fara avans. Pentru un grad de indatorare de 65% este suficient venitul minim impus de banca, adica 1.500 de euro lunar.

Noile conditii de creditare sint mai degraba in avantajul clientului bancar in conditiile in care valoarea creditului creste substantial la aceleasi venituri. Un exemplu este acela ca un solicitant cu un salariu de 1.500 de euro isi putea permite un credit ipotecar in valoare de 62.000 de euro pe 25 ani cu o rata lunara de 396 de euro.

In prezent, cu 1.500 de euro venit net, luindu-se in considerare 65% maxima indatorare, poate obtine maximum 115.000 de euro cu o rata lunara de 735 de euro, deci aproape dublu.
Un articol de: Serban Buscu

Sursa: Cotidianul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor