CINTEZA, BNR: BANCILE CARE NU PRIMESC NORMELE DE CREDITARE AU DIFICULTATI DE REGLEMENTARE INTERNA


Data: 13.08.2007

Banca Nationala respinge afirmatiile ca ar produce distorsiuni la nivelul concurentei dintre banci prin faptul ca unii jucatori au primit aprobare pe noile norme de creditare si altii nu. Bancile care au depus la BNR norme proprii de creditare si inca nu au primit validarea din partea Directiei de Supraveghere au deficiente legate de capacitatea interna de reglementare si ca atare nu raspund solicitarilor bancii centrale de revizuire si completare a documentatiilor, afirma Nicolae Cinteza, seful Directiei Supraveghere din BNR.

El da exemplul Bancpost, care din 16 mai nu a retransmis Bancii Nationale spre validare normele interne revizuite, desi conducerea bancii a fost sesizata la data respectiva ca materialele transmise nu indeplineau `cerintele minimale`.

Normele Bancpost emise in aplicarea Regulamentului BNR nr. 3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice au fost depuse la banca centrala pe 18 aprilie.

`Cu scrisoarea nr. IV/3/4735/16.05.2007, Directia de Supraveghere din cadrul BNR a comunicat directorului general al Bancpost, doamna Manuela Plapcianu, observatiile sale cu privire la unele aspecte din normele interne mentionate care nu indeplineau cerintele minimale ale Regulamentului nr. 3/2007, precum si faptul ca validarea normelor interne se va realiza numai dupa revizuirea si completarea corespunzatoare a acestora. Pana vineri, 10 august, Bancpost nu a retransmis normele interne revizuite`, a declarat Cinteza.

`Intr-adevar, mingea este in curtea noastra - dupa primirea observatiilor BNR, noi nu am revenit cu textul noilor norme intrucat inca ne straduim sa le dam un continut care sa impace dorinta noastra de a creste rapid volumele de activitate cu cerintele formulate expres de BNR privind administrarea riscului de credit`, a declarat Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

In acelasi timp, seful Supravegherii din BNR respinge comentariile de pe piata care acuza banca centrala ca ar produce distorsiuni la nivelul concurentei, atat timp cat institutiile de credit nu indeplinesc cerintele minime pentru obtinerea validarii normelor.

`Nu primesc validarea pentru ca de fapt nu au capacitatea de a elabora normele respective conform cerintelor de prudentialitate, pentru ca nu au datele necesare`, spune Cinteza.

In privinta discutiilor privind posibila distorsiune a pietei, Bogza arata ca acestea au drept sursa faptul ca nici sucursalele din Romania ale bancilor straine - unele dintre ele implicate masiv in activitatea de retail - nici bancile straine care au inceput sa activeze fara o prezenta fizica locala nu au nevoie sa obtina validarea normelor de creditare din partea BNR. `Dupa impactul rezervelor minime obligatorii, aceasta cerinta introduce un al doilea element major de discriminare in defavoarea bancilor romanesti`, spune Bogza.

El precizeaza insa ca nu exista temeri privind eventuale abordari subiective din partea BNR. `Chiar daca eventual acestea s-ar produce, ar fi desigur neintentionate si cu un efect neglijabil`.

Un articol de: Razvan Voican

Integral in Ziarul Financiar

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor