Creditele in franci elvetieni sunt o alternativa aparent ieftina pentru finantarile pe termen lung, bancile cerand dobanzi de circa 4% pe an, in timp ce la euro dobanzile coboara rar sub 6% pe an. Dobanzile nominale la creditele in franci elvetieni variaza de la 3,9% pe an pana la 6% pe an. In schimb, la creditele in euro dobanzile pornesc de la 5,7% si ajung chiar la 9% pe an. Diferenta de dobanda se vede la valoarea ratei, clientii putand astfel sa obtina imprumuturi mai mari. In alta ordine de idei, la o valoare similara a imprumutului, suma totala platita de client la restituirea unui credit in franci elvetieni este considerabil mai mica decat in cazul celor in euro. Daca la un credit ipotecar in euro pe douazeci de ani dobanda ajunge sa egaleze valoarea creditului initial, la franci suma este mai mica.
La un imprumut de 100.000 de franci (circa 60.600 de euro), suma totala rambursata intr-o perioda de 20 de ani variaza de la 166.000 pana la ceva mai mult de 200.000 de franci. La un credit similar in euro, clientul ar rambursa intre 115.000 si 135.000 de euro, pentru o suma imprumutata de 60.600 de euro.
In prezent, opt banci ofera alternativa finantarilor in franci elvetieni, care a fost adusa pe piata in 2005, de catre maghiarii de la OTP Bank. In prezent creditele in franci elvetieni sunt oferite si de Raiffeisen, Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus, Banca Romaneasca si Bancpost. Si Porsche Bank ofera imprumuturi in franci elvetieni, insa banca este specializata in domeniul finantarilor auto.
Cea mai mica dobanda la creditele in franci elvetieni este oferita in prezent de Raiffeisen Bank - 3,9%, nivel fix in primul an. Volksbank percepe o dobanda de 4,25% pe an, la care se adauga insa un comision de risc platibil lunar de 0,16%-0,25%, in functie de profilul clientului. Banca Romaneasca are dobanda de 5,5% pe an, la fel si OTP Bank. Cele mai ridicate dobanzi la creditele in franci elvetieni sunt percepute de Piraeus Bank, cu 6,2% si Bancpost, cu 6,5% pe an.
Nisa creditarii in franci elvetieni s-a aglomerat anul trecut, multi jucatori alegand sa profite de avantajul afisarii unor dobanzi mai mici. Pe de alta parte, alti bancheri au considerat ca aceasta alternativa presupune riscuri prea mari.
Alternativa de finantare in franci elvetieni presupune un risc mai ridicat, in conditiile in care cursul leu/franc se calculeaza indirect, in functie de cotatiile euro/franc, respectiv euro/leu.
Un articol de: Liviu Chiru
Integral in: Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...