Cine a aruncat in aer cursul?


Data: 29.06.2010

Majorarea TVA la 24% si modul cum a afectat cursul euro reprezinta, in continuare, subiectul de prima pagina al ziarelor de marti. Daca jurnalistii de la Romania Libera incearca sa afle "De cine s-a speriat leul", cei de la Gandul se intreaba "cat poate BNR sa tina leul in viata".

Jurnalul National: Cresterea TVA la 24% a aruncat in aer moneda nationala

Cursul a atins maximul istoric si a fost cotat de BNR la 4,3257 lei/euro. Este o consecinta directa a majorarii TVA cu 5 puncte procentuale si a incertitudinii care exista in pietele financiare vizavi de acordarea celei de-a cincea transe de la FMI. Miercuri, boardul FMI trebuie sa decida daca Romania va primi cele 850 milioane de euro.

Cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut luni cu 4,49 bani, la 4,3257 lei/euro, ajungand astfel la cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice europene, informeaza
Jurnalul National de marti.

Cresterea cursului leu-euro va scumpi viata romanilor. Cetatenii care au credite in euro sau cei care locuiesc in chirie vor da mai multi lei pentru a cumpara euro. Si facturile la telefonia mobila sau fixa sunt calculate in lei in functie de cursul de schimb. Se vor majora preturile marfurilor importate din Uniunea Europeana.

Pe piata interbancara, cotatiile au ajuns pana la un maxim de 4,3300-4,3330 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2009. Potrivit dealerilor, clientii comerciali sunt ingrijorati, dupa ce directorul BNR, Eugen Radulescu, a declarat ca paritatea ar putea ajunge "in balarii", pana la 5-6 lei pentru un euro.

"Nu stiu unde se poate duce cursul si nici nu vreau sa ma gandesc la acest lucru. Inghetarea acordului cu FMI, cuplata cu o eventuala paralizie a deciziei politice, l-ar putea duce in balarii. 5-6 lei pentru un euro, poate si mai rau", a afirmat Radulescu, precizand ca declaratiile sunt in nume personal si ca ele nu reprezinta pozitia oficiala a BNR.

Romania Libera: De cine s-a speriat leul

Pe o piata interbancara confuza, ar putea incepe un nou episod in lupta dintre "speculatori" si BNR. Deprecierea leului din cauza unei inflatii mari este un pericol, iar, in mod teoretic, majorarea TVA la 24% ar putea duce inflatia la 10-12%, desi acest scenariu nu este obligatoriu sa se transpuna "mot-a-mot" in practica, a declarat saptamana trecuta Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Exista multe puncte care pot interveni pentru ca inflatia sa nu creasca asa de mult, dar nu este posibil sa nu creasca deloc", a aratat Vasilescu. Referitor la nivelul la care va ajunge inflatia in urma majorarii TVA, Vasilescu a spus ca BNR are mai multe scenarii, dar nu a dorit sa dea detalii. El a subliniat ca un contabil simplu poate sa spuna ca problema se rezolva prin transpunerea majorarii TVA intr-o crestere a preturilor de 5%, dar ca firmele platesc directii de specialitate, cum ar fi cele de analiza.

"Daca ne apucam sa facem matematici superioare, sunt multe costuri de redus", a spus Vasilescu, citat de
Romania Libera.

Potrivit intermediarilor bancari, clientii comerciali sunt ingrijorati dupa ce directorul BNR, Eugen Radulescu, a declarat ca paritatea ar putea ajunge pana la 5-6 lei pentru un euro in cazul in care Romania nu reuseste sa obtina transa FMI si nu gaseste finantare externa. Mai multi economisti au criticat declaratia, insa Radulescu a sustinut ca a fost scoasa din context si ca, oricum, era facuta in nume propriu, punct de vedere sustinut si de Banca Nationala.

"Declaratiile mele erau perfect contextualizate. Spuneam ca daca lucrurile vor deraia in continuare, am spus ca lucrurile se vor putea sparge in curs. Deprecierea de astazi nu este influentata de declaratiile mele. Cea de vineri s-a intamplat inaintea declaratiei mele, iar cea de astazi, in partea a doua a zilei. Au fost unii care au spus ca trebuie sa-mi dau demisia. De ce sa o fac? Mi-am exprimat o parere de economist. Suntem destul de departe de ceea ce spuneam. Prima conditie pentru a pastra echilibrele este sa pastram acordul cu Fondul. Iar asta se intampla din majorarea TVA", a declarat Eugen Radulescu.

Adevarul: Economia Romaniei, in deriva

Analistii financiari pun deprecierea leului pe seama lipsei de stabilitate economica si politica si spun ca euro s-ar mai putea scumpi, chiar daca aceasta nu va fi o tendinta de durata.

Analistii
ING Bank sustin ca banca centrala va lasa cursul sa creasca treptat pana la un nivel de 4,35 lei/euro, in timp ce analistul Cristian Sima considera ca euro s-ar mai putea scumpi pana la 4,5-4,6 lei. Chiar daca Banca Nationala are rezerve valutare in valoare de aproape 32 de miliarde de euro, o parte din ele venind de la FMI, ea nu va interveni prea curand pentru a salva leul, preferand sa incurajeze exporturile (incasari in euro), titreaza Adevarul.

Cum a ajuns Romania in aceasta situatie? De la inceputul crizei economice, Guvernul nu a luat nicio masura reala de redresare a economiei, ci s-a imprumutat de pe pietele externe, de la FMI si de la Comisia Europeana, cu 19,95 miliarde de euro. Astfel, datoria externa a Romaniei a ajuns la peste 30% din PIB.

Aparatul bugetar supradimensionat, sistemul social bolnav si fiscalitatea plina de hibe au contribuit decisiv la intrarea economiei Romaniei pe un fagas periculos.

Singurul scop al Guvernului in acest moment este obtinerea celei de-a cincea transe de la FMI, fara de care Romania ar putea intra in incapacitate de plata. Insa mijloacele alese, respectiv majorarea TVA de la 19% la 24%, este o masura care in acest moment va duce la cresterea preturilor, a numarului de falimente si, in final, va saraci populatia.

Gandul: Cine a aruncat in aer cursul? Cat poate BNR sa tina leul in viata?

Contrar asteptarilor, leul nu s-a depreciat nici din cauza anuntului privind majorarea TVA si nici din cauza unor investitori straini care au pariat sume mari de bani pe un curs mai mare.

Motivul pentru care leul se afla la cel mai prost curs din istorie fata de moneda unica europeana este ca romanii bogati si firmele din Romania s-au speriat de posibilitatea unei cotatii si mai mari si au renuntat la lei in favoarea euro, explica
Gandul.

"Nu este vorba despre niciun atac si nici nu sunt strainii de vina pentru caderea leului. Nu e vorba despre bancheri englezi sau americani. Cauza este in mare parte una interna. Oamenii cu bani din Romania si unele firme mari, mai ales retaileri, auzind declaratia oficialului BNR privind posibilitatea unui curs de pana la 6 lei pentru un euro, au decis sa renunte la depozitele in lei pe care le aveau si sa le treaca in euro, ceea ce a dus la cresterea cursului", a declarat un dealer.

Speriati de posibilitatea unei deprecieri masive a leului, romanii, patroni sau simpli angajati, au dat fuga la banci si la casele de schimb valutar si si-au transformat leii in euro. Rezultatul a fost unul usor de anticipat: cererea mare de valuta a dus cursul la un nou maxim istoric, romanii depreciind practic leul de frica deprecierii.

Evenimentul Zilei: Liniste la rafturi inainte de furtuna scumpirilor

Desi vestile cu privire la cresterea TVA au tinut capul de afis al sfarsitului de saptamana, ziua de luni, cel putin in prima parte, a fost una absolut obisnuita in hipermaketurile bucurestene. In situatia in care preturile ar urma sa se mareasca de joi, ar fi fost de asteptat ca o parte dintre romani sa-si faca provizii pentru perioada urmatoare, in special la produse alimentare greu perisabile (ulei, zahar, orez etc.) sau la produse electrocasnice, acolo unde scumpirile se vor simti cel mai mult.

Totusi, unele hipermarketuri spun ca weekendul trecut au inregistrat vanzari duble fata de cel precedent la ulei, zahar, faina, malai, potrivit
Evenimentul Zilei.

Specialistii din domeniu explica fenomenul si prin faptul ca marile retele de magazine au iesit pe piata in ultimele doua luni cu promotii, intrucat masurile de austeritate au fost anuntate de la inceputul lunii mai.

"Intr-adevar anuntul ca se mareste TVA ar fi trebuit sa duca la un flux mai mare de cumparatori, insa sunt multe persoane care si-au facut deja provizii la alimentele de baza, profitand de promotiile hipermaketurilor", a spus un analist.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor