Cele mai profitabile banci din Romania


Data: 23.05.2007

Piata bancara autohtona a devenit un camp de lupta unde castigatorii obtin sute de milioane de euro, in timp ce invinsii trebuie sa se consoleze cu principiul olimpic potrivit caruia importanta nu este victoria, ci participarea.


Topul profitabilitatii din sistemul bancar autohton il urmeaza aproape cu fidelitate pe acela al cotelor de piata, ceea ce dovedeste principiul mai putin academic, dar extrem de eficient conform caruia `ban la ban trage`. Astfel, numarul activelor, care dau, de altfel, cota de piata a unei banci, este direct proportional, in cele mai multe cazuri, cu profiturile obtinute.

Acest argument este sustinut atat de rezultatele finale pe anul trecut, cat si de cele preliminare de anul acesta. Concret, primele trei locuri in ceea ce priveste castigurile obtinute sunt ocupate de cele trei mari banci din sistem, respectiv BCR, BRD si Raiffeisen.

De asemenea, trebuie observata dinamica unora dintre bancile mici de pe piata autohtona, desi unele au nume mari, cum ar fi Citi Bank. Unele dintre acestea au obtinut cresteri chiar de sute de procente, insa nivelul de la care au plecat este atat de mic, incat aproape nici nu se observa din varful piramidei.

Cei Trei Mari


Locul unu in ceea ce priveste profitul obtinut este detinut de catre liderul sistemului bancar, respectiv BCR, cu nu mai putin de 214,5 milioane de euro.

Pe fondul unei cresteri cu 16,8% a veniturilor operationale ale Grupului BCR, care depaseste semnificativ cresterea cu 12,7% a cheltuielilor administrative generale, profitul operational a crescut cu 22,2%, de la 933,5 milioane de lei pana la 1,4 miliarde de lei. Excluzand costurile de restructurare, cresterea veniturilor operationale a fost de 37,3%.

Profitul net consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare a crescut cu 16,4% la valoarea de 756,3 milioane de lei (214,5 milioane de euro), ceea ce reprezinta cel mai ridicat nivel din istoria Grupului BCR.

A doua banca din sistem dupa cota de piata, BRD, este a doua si in ceea ce priveste profitul, care a fost anul trecut de 656 de milioane de lei (186 de milioane de euro), in crestere cu 19%.

`Ne asteptam ca si in 2007 sa inregistram un venit net asemanator cu cel din 2006, in conditiile in care estimam ca Romania va avea o crestere economica sustinuta si in acest an. Trebuie precizat totusi ca vom inregistra cheltuieli importante prin deschiderea celor 274 de noi unitati anul trecut, acestea urmand sa devina rentabile abia in 2008`, dezvaluie presedintele bancii, Patrick Gelin, planurile pentru viitorul imediat.

Raiffeisen Bank a inregistrat un profit de 61,1 milioane de euro, in crestere cu 22,3%. Totodata, activele totale din Romania ale bancii austriece au crescut cu 35%, ajungand la 4,1 miliarde de euro. De asemenea, valoarea creditelor acordate de Raiffeisen Bank a fost de doua miliarde de euro, in crestere cu 42%, in timp ce depozitele au crescut cu 38%, ajungand astfel la aproape trei miliarde de euro.

In afara celor trei mari banci, celelalte au obtinut profituri nete mai mici sau mult mai mici. Trebuie mentionata totusi HVB Tiriac Bank, care a obtinut in 2006 un profit net de 159 de milioane de lei (45,4 milioane de euro), aceasta fiind urmata de BancaTransilvania, cu 34 de milioane de euro.
Un articol de: Marius Guta

Sursa: Banii Nostri

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor