De cateva numere, Banii Nostri ne-a obisnuit cu clasamentele. La fel stau lucrurile si in ultima editie, unde publica `Topul bancilor de economii`. Evaluarea s-a realizat `dupa un algoritm in care dobanda are o pondere de 60%, diversitatea paletei de produse 30%, in timp ce flexibilitatea scadentelor puncteaza cu 10%`. Tot Banii Nostri atrage atentia ca de la sfarsitul lunii vom obtine mai putini bani printr-un credit. `Atentie la banii ieftini`, avertizeaza Jurnalul National, referindu-se la creditele in franci si yeni.
`Clasamentul operatorilor la care obtii cele mai bune castiguri, dar care exceleaza in acelasi timp si la capitolul flexibilitate si care ofera o paleta de produse si maturitati` este dominat de bancile mici, arata Banii Nostri. `Explicabil`, adauga revista, `avand in vedere ca acestea se finanteaz ain special 'curtand' economiile populatiei`. Astfel, podiumiul este ocupat, in ordine, de Finansbank, CR Firenze si Romexterra.
Finansbank `a bifat pe toata linia`, scrie Banii Nostri, obtinand un punctaj maxim la randamente si diversitate si ridicat pentru termene de constituire a depozitelor. CR Firenze nu are randamentul Finansbank, insa `a reusit sa marcheze un numar mare de puncte la capitolul produse si termene`. Romexterra in schimb a obtinut maxim de punte pentru scadente, insa punctajul inferior celorlalte doua la capitolul produse au coborat-o pe treapta a treia a podiumului.
Tot Banii Nostri titreaza in ultima editie: `Mai putini bani pentru credite`, acest lucru urmand sa se intample dupa 22 octombrie, o data cu intrarea in vigoare a unor noi norme BNR. `In calcularea raportului rata/venit, bancile vor include nu doar dobanda si fractiunea corespunzatoare din principa, ci si comisioanele`, subliniaza publicatia. Astfel, arata Banii Nostri, `chiar daca veniturile nu vi s-au diminuat, iar banca nu si-a scumpit oferta, suma maxima pe care o puteti ridica ar putea fi mai mica`.
In prezent, arata Banii Nostri, banci se folosesc de o `portita` din prevederile BNR pentru a acorda credite mai mari. Rata lunara ce se utilizeaza in evaluarea capacitatii de indatorare a clientului este echivalata cu `partea corespunzatoare de dobanda plus suma corespunzatoare din principal ce trebuie rambursate lunar`, fara a fi luate in considerare si comisioanele.
`Daca dobanzile sunt micsorate cu generozitate, iar profitul bancii este menajat prin aplicarea unor comisioane compensatorii, toate lumea este multumita. Numarul debitorilor eligibili pentru un imprumut creste, iar finantatorii pot plasa sume mai mari (cum rata luata in calcul era mai mica decat costurile efective, raportul rata/venit era diminuat inteligent)`, noteaza publicatia.
Acest lucru se va schimba dupa 22 octombrie, iar `cu cat banca finantatoare are comisioane mai mari, cu atat mai mult se va reduce valoarea creditului`. Insa, adauga Banii Nostri, prin scoaterea comisioanelor la suprafata `decizia BNR are si o latura pozitiva: pune toate bancile pe aceeasi linie de start`.
`Atentie la banii ieftini`, titreaza Jurnalul National, scriind despre lansarea ultimei oferte de credite in monede `neuzuale` - franci elvetieni si yeni japonezi, oferta ce apartine Bancii Romaneasti. `in ciuda dobanzilor joase`, subliniaza publicatia, `cei care se imprumuta se supun unui risc valutar, mai ales ca cele doua monezi sunt puternic subevaluate`.
`Cel mai mare pericol pentru cei care vor sa contracteze un asemenea imprumut este riscul valutar, avand in vedere ca la noi cursul leului fata de yen este influentat de raportul dintre euro si yen, yen ce este si el influentat de dolar`, explica economistul-sef al ING, Florin Catu. `Problema este`, noteaza Jurnalul National `ca atat francul elvetian, cat si yenul sunt acum puternic devalorizate fata de euro si este de asteptat ca pe termen mediu si lung aceste monede sa se intareasca`.
Un aticol de: Bogdan Popescu
Sursa: www.bankingnews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...