Ca `viitor inlocuitor al creditelor de consum`, cardul este testat saptamana aceasta de Banii Nostri. Cele mai atractive produse -de credit, debit si co-branded -sunt oferite, in opinia revistei, de CEC si Banca Transilvania. Gandul vorbeste despre `o isterie a creditului`, subliniind ca `romanii vor credite, indiferent de costul acestora`.
Ca `viitor inlocuitor al creditelor de consum`, cardul este testat saptamana aceasta de revista Banii Nostri. `Topul celor mai bune carduri bancare` este realizat pe cele 3 segmente - cardul de credit, de debit si cel cobranded, pentru fiecare luandu-se in considerare criterii de analiza diferite. Astfel, `punctul forte` pentru cardul de credit este perioada de gratie, `datorita careia te poti imprumuta la banca ocolind dobanda`, dupa cum noteaza Banii Nostri. De aceea ponderea acesteia in analiza este de 50%, in timp ce dobanda si suma de rambursat lunar au contat in proportie de 30%, respectiv 20%.
Castigator la aceasta categorie este cardul MasterCard de la CEC, a carui perioada de gratie poate ajunge pana la 59 de zile. Pe locul doi in top este Vivere de la BRD, cu o dobanda anuala efectiva `destul de piperata`, insa cu punctaj maxim la capitolul `suma minima de rambursat lunar`. Al treilea in topul realizat de Banii Nostri este cardul de credit MasterCard Forte de la Banca Transilvania, produs ce exceleaza din punctul de vedere al perioadei de gratie.
In cazul cardului de salariu conteaza descoperitul de cont si dobanda perceputa pentru acesta, arata Banii Nostri, in proportie de 40% fiecare. Aici Banca Transilvania este lider, cardurile de debit ale acesteia avand un descoperit de cont `de maximum 6 salarii nete` si o dobanda de 19%. `Urmatoarea in top este BCR`, noteaza revista, `avantajata de nivelul ridicat al limitei maxime a overdraftului si de dobanda de 20%`. Locul trei este ocupat de o banca mult mai mica, CR Firenze.
Pentru tot mai popularul card co-branded, `promotiile magazinelor si numarul partenerilor` au fost principalele criterii de analiza. Cea mai atractiva oferta are Banca Transilvania, in care se remarca cardul Maxishop, lider la capitolul discounturi. Urmeaza BCR, cu cel mai mare numar de parteneri -6, si Raiffeisen Bank, prin al lor card emis in colaborare cu Vodafone.
Gandul scrie ca `Romanii vor credite, indiferent de costul acestora`. Profesorul de economie Daniel Daianu caracterizeaza situatia actuala de la noi drept `o nebunie`: `Romanii nu stiu ce evolutie vor avea dobanzile la credite si, chiar daca ar sti, s-ar imprumuta in continuare`. In acelasi timp, bancherii straini caracterizeaza piata romaneasca drept `atipica`. Presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, subliniaza in acest sens ca, daca, de regula, `in trimestrul III al anului are loc o incetinire a cresterii imprumuturilor, la noi lucrurile se petrec invers`.
Se pare insa ca aceasta regula a fost incalcata anul acesta si de tarile din Uniunea Europeana. `Cerere mare pentru imprumuturi in Europa`, titreaza Ziarul Financiar. `Imprumuturile din sectorul privat (companii si persoane fizice) au crescut o cu o rata anula de 11,4% luna trecuta, echivaland o cifra record inregistrata in luna mai, de altfel cea mai rapida crestere de la lansarea monedei euro in 1999` declara oficialii Bancii Centrale Europene.
Desi creditul s-a transformat intr-o `nebunie`, un sondaj realizat on-line de Banii Nostri arata ca mai repede `prietenul la nevoie se cunoaste`. Astfel, la intrebarea `la cine apelati daca aveti nevoie urgent de o suma mica de bani`, 37,9% subiecti au raspuns `prietenii si cunostintele`, in timp ce 29% au indicat rudele. Cei care apeleaza la banci in aceste conditii sunt mult mai putini, numai 21,8%.
Un articol de: Bogdan Popescu
Sursa: www.bankingnews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...