Dobinda nu este singurul element ce trebuie luat in calcul la alegerea unui depozit bancar. De cele mai multe ori, bancile fac in asa fel incit scot in fata doar dobinda la depozite. Pentru a-ti face insa o idee generala asupra costurilor si eficientei unui depozit este nevoie de mai multi parametri. Printre acestia - comisioane, tip de dobinda sau felul depozitului. Acesta poate fi constituit cu dobinda fixa sau variabila. Dobinda poate fi incasata, dupa optiune, in contul curent, contul de card, contul de depozit. Oricare ar fi tipul dobinzii, aceasta se poate plati lunar, in contul curent, trimestrial, la 1, 3, 6, 12, 18, 24, 36 de luni sau la scadenta. Cit despre alegerea valutei, un depozit poate fi constituit in orice moneda convertibila, insa cel mai frecvent in lei, euro sau dolari. In ultimul an, o data cu lansarea creditelor in franci elvetieni (CHF), bancile se intrec in oferte si pentru aceasta valuta. In prezent, cele mai avantajoase depozite sint cele in lei, avind rata dobinzii superioara ratei inflatiei, reducind deprecierea in timp a economiilor.
Veti avea de achitat comisioane la retragere de numerar inainte de maturitate, deschidere de cont si la inchidere de cont. Comisionul de retragere de numerar inainte de scadenta depozitului este de aproximativ 0,5% din suma retrasa la toate bancile. Unele institutii de credit au insa un comision mai mic (aproximativ 0,30%) daca va programati din timp retragerea de numerar. Trebuie avut in vedere faptul ca anumite oferte pentru depozite pe termen scurt pot fi paguboase, pentru ca suma acumulata din dobinda nu este prea mare si la retragere mai sinteti nevoiti sa achitati si taxa de retragere de numerar sau de inchidere de cont. Asa ca aveti grija, nu ezitati sa cereti mai multe informatii despre comisioanele implicate in operatiunea de depozitare.
Portalul financiar www.finzoom.ro ne-a pus la dispozitie un exemplu concret de calcul al DAE pentru depozite. Luam o suma de 3.000 de lei pe care o vom depune la o banca, pe un termen de trei luni, cu o capitalizare la termen si cu dobinda de 8,24%. In aceste conditii, ne vom astepta la un cistig anual de aproximativ 247 de lei (8,24% * 3.000 = 247,2). Impartind aceasta suma la 12 putem afla cistigul lunar rotunjit, adica 20 de lei. Depozitul in cauza va aduce deci pe trei luni un cistig brut de 60 de lei. Acesta este un cistig brut deoarece statul percepe impozitul pe profit de 16% (in cazul nostru 9,6 lei), rezultind apoi cistigul net de 50,4 lei. Rezumind, un depozit de 3.000 de lei cu DAE de 8,24% va aduce un cistig net pe trei luni de 50,4 lei.
Un articol de: Serban Buscu
Sursa: Cotidianul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...