Deoarece cardurile au devenit o modalitate care te ajuta sa utlilizezi mai usor banii, fie ca este vorba de cei din salariu sau de putinele economii facute pe timp de criza, bancile profita tot mai mult de acest lucru prin introducerea a tot felul de taxe si comisioane.
Romanii s-au invatat sa nu mai lucreze cu bani lichizi si sa plateasca cu cardul sau sa scoata sumele fixe ori de cate ori au nevoie, insa putini stiu cati bani pierzi intr-un an pe comisioane. Iata astfel cum sta situatia comisioanelor la cateva banci importante din Romania.
La Banca Comerciala Romana, de exemplu, nu se percepe comision pentru emitere card suplimentar pentru utilizator autorizat sau pentru blocare card pierdut sau furat, in schimb, pentru refacere card pierdut sau furat trebuie sa scoti din buzunar 5 lei. Alte comisione mai sunt pentru administrare cont curent, de 2,5 lei pe luna, sau pentru administrare de conturi inactive - 10 lei pe luna. Suma minima pentru deschiderea unui cont curent cu card de debit atasat este la BCR de 10 lei, iar soldul minim al acestui cont trebuie sa fie si el tot de minim 10 lei.
Atunci cand vrei sa retragi numerar in tara, de la ATM-urile din reteaua BCR, vei plati comision 0,2% (minim 0,20 lei/operatiune), iar daca vrei sa scoti bani de la ghiseele BCR prin POS si imprinter ai un comision de 0,5% (minim 5 lei). Retragerea de bani de la ATM-urilor altor banci presupune un comision de 0,75% plus 4,5 lei. In schimb, pentru studenti, pensionari, bugetari nu se percep niciun fel de comisioane. Daca sunteti in strainatate si vreti sa retrageti bani de la ATM-urile bancilor din Erste Group platiti 0,2% (minim 0,20 lei), iar la alte ATM-uri decat cele din Erste Group si ghiseele bancare un comiion de 0,75% plus 4,5 lei.
In cazul in care vei intergora soldul la ATM-urile BCR veti plati, de asemenea, un comision, de 0,20 lei/operatiune. Cei care fac o contestare nejustificata a unei tranzactii efectuata in tara/strainatate vor plati 30 lei/tranzactie. Un alt comision la BCR este cel de conversie valutara la tranzactiile efectuate in alta moneda fata de cea a contului de card 2%. Cei care detin o suma mai mare pe carduri, trebuie sa stie ca suma maxima de utilizare ATM/POS pentru numerar, pe zi (in tara sau strainatate), este de 3.000 de lei.
Destul de multe comisioane sunt si la BRD Groupe Societe Generale. De exemplu, pentru retargerele de bani de la ATM-uile bancii veti plati pentru cardurile in lei un comision de 0,20% (minim 0,2 lei), iar pentru cele in valuta tot 0,20% ( minim 2 euro/dolari). In cazul in care ai unul din cardurile BRD MAESTRO, VISA ELECTRON, 10, SPRINT sau BRD-ISIC si vrei sa extragi bani de la un ATM ce nu apartine bancii, vei plati un comision de 0,50% plus 2,50 lei. Si mai mare este comisionul (1%+ 3,50 Lei) pentru cardurile VISA CLASSIC, MASTERCARD STANDARD, BRD - EPAYMENT, VISA GOLD, MASTERCARD GOLD, A LA CARTE.
Cei care sunt in strainatate si au nevoie sa scoateti bani de pe card, vor plati pentru prima categorie de carduri un comision de 1,5% + 10 Lei, iar pentru cea de a doua categorie un comision de 1% + 10 Lei.
Daca vrei sa folosesti cardul la comercianti pentru efectuare de plati - inclusiv e-commerce (cumparaturi de bunuri si servicii, inclusiv on-line), ai gratuitate indiferent daca esti in tara sau strainatate si indiferenet daca ai card in lei sau valuta. De asemenea, ai gratuitate la emiterea si reinnoirea cardurilor si utilizare ATM / POS pentru plati facturi. In schimb, daca utilizezi ATM-ul pentru schimbare cod PIN, platesti pentru cardurile in lei un comision de 2 lei, pentru cele in euro 0,50 euro, iar pentru cele in dolari 0,70 dolari.
La ING, pentru un card ING Cont\'Rol platesti 20 lei taxa de deschidere a contului, care se percepe in luna urmatoare deschiderii contului, 2 lei taxa lunara de administrare a contului (se percepe la data facturarii), 14 lei taxa de emitere a cardului, 28 lei taxa anuala de administrare a cardului (se percepe la aniversare), 0,2% comisionul de retragere la bancomatele ING si 0,5% + 2,5 lei comisionul de retragere de la alte bancomate. In schimb, daca ai un card de salariu ING Card Start nu trebuie sa platesti taxa de deschidere cont, taxa de emitere a cardului, taxa de administrare cont si card sau vreun comision pentru plati la comercianti.
Si daca ai un Web Card de la ING trebuie sa platesti anumite taxae si comisioane. Astfel, patesti 1 leu/ luna taxa de administrare a contului, insa primele 3 luni sunt gratuite. De asemenea, ramai fara 3 lei/ luna constand in taxa de administrare Home\'Bank, primele 3 luni gratuite pentru clientii noi si clientii existenti care achizitioneaza ING Home\'Bank odata cu pachetul ING WebCard. Transferurile catre alte conturi pe care lei ai la ING sunt gratuite.
O oferta destul de buna au insa cei de la Libra Bank, unde pentru cardul de debit LIBRA SALARY administrarea lunara sau emiterea cardului nu costa nici un leu si in plus, prin optiunea overdraft, poti obtine pana la sase venituri lunare nete. Daca ai un card Mastercard Simple, nu se percepe comision de retragere numerar zero de la ATM-urile Libra Bank, nu platesti comision pentru operatiunile efectuate la comercianti in Romania si in strainatate, insa platesti un comision de administrare de 15 lei anual si o taxa de emitere card de 10 lei.
Banca a lansat si un card special pentru femei, care are atasat un sistem de reduceri la cumparaturi si la servicii medicale de calitate, in reteaua de locatii partenere. Cardul EVA.RO poate fi folosit si ca un card simplu de debit. Ce beneficii ai? Ai reduceri de pana 50% la cumparaturi in peste 550 de locatii partenere: magazine, saloane de infrumusetare si clinici medicali, poti imprumuta pana la 6 salarii lunare nete, inclusiv cele ale sotului, maximum 20.000 lei si beneficiezi de o perioada de gratie de maximum 56 de zile (in care dobanda este 0% pentru platile efectuate la comercianti, cu conditia rambursarii integrale a creditului utilizat pana la data scadenta).
Ce trebuie sa platesti daca ai un card de debit in lei VISA Electron (Ultra) la Bancpost? Cate 3 lei emitere card, inlocuire card pierdut sau furat si emitere card suplimentar. Daca vrei sa retrageti bani de la ATM-urile bancii vei plati 0,2% comision, iar pentru retragere de numerar de la ATM-urile /POS-urile altor banci din Romania 0,5%+2,5 lei. Pentru interogare sold la ATM Bancpost vei plati 0,2 lei, pentru interogare sold la ATM-ul altei banci din Romania 1,5 lei, pentru recuperare card capturat de alte banci din Romania 2,5 - 15 lei/card, iar pentru recuperare card capturat de alte banci din afara Romaniei 15 dolari/card.
La Garanti Bank, pentru cardurile de debit ai zero comisioane pentru retragere numerar la orice ATM din Romania, emitere sau reinnoire card, interogare sold la ATM-urile Garanti Bank, administrare card sau plati la comercianti nationali si internationali.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...