Multi cititori ne cer sfatul cu privire la alegerea bancii de la care sa contracteze un credit. Cum conditiile de creditare sunt destul de greu de diferentiat de la o banca la alta, este dificil de ales cea mai buna oferta, atunci cand nu ai la dispozitie toate datele.
Asa incat Ghiseul Bancar vine in ajutorul bancilor, al clientilor acestora, analistilor sau ziaristilor, realizand o baza de date cu produsele bancare, care contine informatii complete, actualizate zilnic, precum si analize comparative ale produselor de creditare. In acest articol prezentam ofertele de credite a doua dintre cele mai importante banci, BCR si Raiffeisen, pentru a ne informa despre conditiile in care se acorda creditele de nevoi personale fara ipoteca.
Creditul de nevoi personale Divers Extra / Super BCR
M-am dus la BCR sa ma informez de un credit de nevoi personale. Suma la care care ma gandisem era de 5.000 de euro.
Solicitand informatii despre credit unui consilier clienti, acesta m-a intrebat ce salariul net lunar am pentru a-mi calcula suma ce imi poate fi oferita. La un salariu de 10 milioane lei creditul acordat, in euro, este de aproximativ 4.900 de euro. La aceasta suma, cu o dobanda variabila de 10,75% pe an si pe termenul maxim de 10 ani, rata lunara este de aproximativ 83 de euro pe luna.
Creditul se acorda pe baza unui punctaj(analiza scoring), care se calculeaza in functie de profilul fiecarui solicitant. Acesta este dat de: starea civila (casatoria reprezinta un avantaj), vechimea la locul de munca, detinerea unui imobil proprietate personala, detinerea de carduri si depozite la BCR.
Moneda in care poti face creditul este RON, Euro sau USD, iar suma maxima este de 10.000 de euro sau echivalentul in monedele mentionate anterior.
Daca salariul net lunar nu este suficient pentru obtinerea creditului dorit, se pot lua in calcul si veniturile rudelor de gradul I. Rudele trebuie sa aiba domiciliul din buletin acelasi cu domiciliul persoanei imprumutate.
In cazul in care nu detineti locuinta proprie si locuiti cu parintii, pentru obtinerea creditului este necesara o declaratie din partea acestora din care sa reiasa daca au sau nu credite. Daca imprumutatul sau parintii acestuia detin credite, este nevoie de un grafic de rambursare solicitat de la banca unde este facut creditul.
Angajamentele de plata lunare ale solicitantului si ale familiei acestuia, decurgand din contractul de credit, leasing, contracte de cumparare de bunuri in rate, trebuie sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si dupa caz ale familiei.
Datoriile familiei ce decurg din credite de consum nu trebuie sa depaseasca 30% din venitul lunar net.
Solicitantul creditului trebuie sa aiba cel putin 3 luni la locul de munca.
Comisioane
Asigurarea de viata este oferita gratuit de catre BCR, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani.
Se mai plateste suma de 50 RON reprezentand comisionul de analiza a dosarului.
Pentru acordarea creditului, se percepe un comision de 0,95% pentru lei si 1,95% pentru valuta. Acest comision este platit o singura data la acordarea creditului.
Beneficiarul creditului va mai plati lunar un comision de administrare de 0,05% din valoarea creditului acordat.
Tot lunar va trebui platit si un comision de urmarire riscuri, de 0,28%, calculat la valoarea creditului aprobat.
Comision de rambursare anticipata:
- 4,5%, in primii 3 ani, minim 30 de euro;
- 3%, intre 3 si 5 ani, minim 30 de euro;
- 2,5%, intre 5 si 10 ani, minim 30 de euro;
Dobanzi la alegere
In cazul dobanzii exista mai multe posibilitati:
La creditele in lei:
- pe o perioada de maxim 1 an dobanda fixa 14,0% pe an, variabila 15,0% pe an, revizuibila 10,0% pe an
- intre 1 si 5 ani dobanda fixa 14,0% pe an, variabila 16,0% pe an, revizuibila 10,5% pe an
- intre 5 si 10 ani nu exista dobanda fixa, ci doar variabila 16,0% pe an si revizuibila 10,5% pe an
La creditele in valuta:
EURO
- pe o perioada de maxim 1 an: dobanda variabila de 10,25% pe an
- intre 1 si 10 ani: dobanda variabila de 10,75% pe an.
USD
- pe o perioada de maxim 1 an: dobanda variabila de 11,25% pe an
- intre 1 si 10 ani: dobanda variabila de 11,75% pe an.
Acte necesare:
- Cerere de credit (formular tip BCR)
- Declaratie-Acord pentru coplatitori, daca este cazul (formular tip BCR)
- Adeverinta de salariu pentru solicitant si daca este cazul, pentru coplatitori (formular tip BCR sau alte modele de adeverinte care sa cuprinda elementele minime stabilite de banca)/Extras de cont/Stare financiara cumulat(a) pe ultimele trei luni pentru clientii care incaseaza salariul lunar intr-un cont curent/cont de card la BCR)
- Talon de pensie (original si copie)
- Cartea de munca (primele si ultimele doua pagini)/contractul individual de munca cu viza directiei generale de munca si protectie sociala/registrul general de evidenta a salariatilor (filele care cuprind elementele de identificare ale angajatorilor si inscrierile referitoare la imprumutat pentru solicitant si, daca este cazul, pentru coplatitori)
- BI/CI pentru solicitant si membrii familiei acestuia (copie)
- Alte documente solicitate de banca
Flexicredit, credit de nevoi personale de la Raiffeisen
Interesul meu fata de creditele pentru nevoi personale m-a dus si la Raiffeisen. Destula lume era interesata de aceste credite asa ca a trebuit sa astept putin pana mi-a venit randul sa discut cu un consilier clienti.
Eu imi doream un credit de 5.000 de euro dar, la salariul meu de 10 milioane, nu pot obtine mai mult de 3.000 de euro.
Rata este de aproximativ 43 de euro pe luna, calculata la o dobanda variabila de 11,9% si un comision anual de administrare de 3%, pe o perioada maxima de 5 ani. In cazul in care suma imprumutata nu depaseste 5.000 de euro, perioada maxima de derulare a creditului este doar de 5 ani. Imprumuturile mai mari de 5.000 de euro se pot intinde pe maxim 6 ani.
Eu am optat pentru euro, dar creditul poate fi facut si in lei, insa dobanzile sunt mult mai mari: 15,9% 17,5%, dobanzi fixe pe toata perioada de creditare, sau 18,9%, dobanda variabila.
Asigurarea de viata nu este obligatorie. Daca totusi vrei sa o faci, aceasta reprezinta 0,44% pe an din suma imprumutata, conform unei consiliere a bancii. Motivul ce te-ar putea determina sa-ti faci asigurare este acela ca rata dobanzii la creditele in lei este mai mica, de 15,9% fata de 17,5% fara asigurare pe viata.
Actele necesare obtinerii acestui credit sunt: adeverinta tip de salariu ce o primesti de la banca, o factura de utilitati ca dovada a domiciliului si actul de identitate. Nu este nevoie si de carte de munca.
Creditul poate avea o valoare de la 300 pana la 10.000 de euro.
Posibilitatea de a avea girant sau co-imprumutat nu exista pentru cei necasatoriti. Doar persoanele casatorite pot avea un co-imprumutat, sotul sau sotia, dupa caz.
Iata si dobanzile aplicate la credit:
- Flexicredit in RON cu rata dobanzii fixa, fara asigurare de viata: rata dobanzii 17,5%, comision de administrare 3,0%, comision de plata anticipata 3,0%, DAE 23,25%;
- Flexicredit in RON cu rata dobanzii fixa, cu asigurare de viata: rata dobanzii 15,9%, comision de administrare 3,0%, comision de plata anticipata 3,0%, DAE 24,45%
- Felxicredit in RON cu rata dobanzii variabila: rata dobanzii 18,9%, comision de administrare 3,0%, comision de plata anticipata 3,0%,DAE 24,96%
- Flexicredit in EUR cu rata dobanzii variabila: rata dobanzii 11,9%, comision de administrare 3,0%, comision de plata anticipata 3,0%, DAE 17,54%.
Sursa: www.ghiseulbancar.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...