Cat te costa sa-ti folosesti cardul de credit in strainatate


Data: 20.06.2011

Cei mai multi dintre cei care pleaca peste hotare pentru a se bucura de o bine-meritata vacanta au cu ei, in general, si un card de credit. Chiar daca de cele mai multe ori nu este folosit, "plasticul" este tinut pe post de bani de rezerva. Din pacate, nu la fel de multi stiu comisioanele pe care le au la folosirea cardului. 

Toate bancile din Romania au carduri de credit care pot fi folosite si in strainatate, fie ca sunt sub sigla Visa sau MasterCard. Ziare.com a cautat comisioanele cu care v-ati putea intalni daca folositi cardul de credit in afara tarii. 

Primul, care este si general valabil, comisionul cu plata la comercianti - acesta este 0, dar conversia in moneda locala din tara in care sunteti s-ar putea sa ajunga si pana la 2% din plata facuta. La BCR, spre exemplu, in cazul cardului PowerCard Standard veti avea o taxa de 2% din valoarea tranzactiilor efectuate in alta moneda decat moneda cardului. 

Limita maxima de retragere numerar: detinatorul poate retrage numerar in limita a maximum 40% din linia de credit acordata de banca cu conditia de a nu retrage mai mult de 2.000 lei/zi in maxim 20 de tranzactii/zi. Pentru retragerea de la un ATM, BCR taxeaza cu 2% din suma retrasa sau minim 4,5 lei. 

Oricum nu este recomandat sa folositi cardul de credit pentru retrageri de numerar pentru ca, in cazul acestora, la multe banci, dobanda incepe sa se aplice din acel moment fiind eliminata perioada de gratie. 

Daca aveti cardul in lei si vreti sa retrageti bani de la un ATM al unei banci din strainatate, comisioanele care va vor fi percepute de BRD sunt cuprinse intre 1% plus 10 lei si 1,5% plus 10 lei din suma retrasa. Daca aveti carduri in valuta, pentru aceeasi operatiune de mai sus, veti fi taxati cu 1,5% plus 3 euro sau 1,5% plus 5 dolari, in functie de valuta in care aveti cardul. 

Raiffeisen Bank va comisioneaza o retragere de bani cu 2% din suma sau minimum 11 lei. In schimb, daca vreti sa-i scoateti printr-un EPOS instalat la ghiseul unor banci din strainatate, taxa este de 2% sau un minim de 15 lei. Aici vorbim de cardurile de credit Standard, Vodafone si Gold. 

Daca initiati un refuz de plata, peste hotare, acesta va va costa 10 euro sau echivalentul in lei. In schimb, daca vreti sa scoateti bani de pe cardul pe care tocmai l-ati declarat furat, comisionul este de 80 de euro. 

Pentru cardurile de credit UniCredit Tiriac Bank, Standard, Unicef si Gold, utilizarea unui ATM din reteaua proprie (a grupului UniCredit) va va costa 1%. Daca nu face parte din retea, atunci comisionul creste la 2,5% plus 7 lei. Refuzul unei plati nejustificate va mai goleste cardul de 30 de lei, in strainatate. 

La Alpha Bank, pentru cardul Visa Credit, retragerea de numerar de la ATM, in strainatate, va costa 1% din suma luata. Daca vreti sa faceti aceeasi operatiune, dar la ghiseu, atunci va trebui sa platiti 3% sau minim 4 euro. Conversia valutara este de 0%. Nu veti avea voie sa scoateti mai mult de 2.000 de lei pe zi, mai spun regulile bancii. Cam aceleasi comisioane veti avea si la un card Alpha Bank MasterCard Credit. 

Daca aveti nevoie de o reinlocuire de urgenta a cardului taxele pentru asa ceva ajung sa depaseasca mai multe sute de euro, in functie de card.

Sursa: Ziare.com

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor