Cat de `fixa` e dobanda la credite pe termen lung


Data: 19.04.2007

Unul dintre cele mai grele aspecte la contractarea unui credit imobiliar este incercarea de a gasi cel mai avantajos produs de finantare pentru a cumpara o locuinta. Din pacate, desi bancile si-au marit semnificativ portofoliul de credite in domeniu, conditiile de creditare, sunt inca greu de indeplinit, si nu se adreseaza persoanelor cu venituri mici sau medii.

Unul dintre cele mai cautate credite pe domeniul imobiliar este creditul cu dobanda fixa. Multe banci au un asemenea produs in portofoliu, dar perioada in care dobanda nu-si modifica valoarea este prestabilita. Luam cazul Bancii Transilvania. Creditul imobiliar de la BT este destinat finantarii cumpararii de terenuri, case sau apartamente precum si finantarii modernizarilor de locuinte, iar perioada de creditare este de maxim 30 de ani. Suma contractata nu poate depasi 250.000 euro si, conform BT, dobanda va fi de 6,50% pentru primii 3 ani, urmand apoi sa varieze in functie de dobanda pietei la lei.

Pentru un credit de 50.000 euro, acordat pe o perioada de 25 ani, Banca Romaneasca aplica o dobanda anuala de 6,17%, iar rata ce va trebui achitata lunar este de aproximativ 320 euro, urmand ca la final suma rambursata sa atinga valoarea de maxim 97.000 de euro. Pentru acest credit, dobanda va fi fixa pentru o perioada de un an, iar la acordare se va plati un comision de 1%.

Banca Comerciala Romana ofera creditul Camin Super BCR. Acest credit, acordat in conditiile specificate mai sus (50.000 euro, pe o perioada de 25 ani), are o donanda anuala de 7,81%, ce va fi fixa in primul an de creditare. Rata lunara achitata se ridica la suma de aproximativ 360 euro, iar la final suma ce va trebui rambursata ajunge la 110.000 euro.

La Raiffeisen Bank pentru acelasi tip de credit imobiliar dobanda anuala efectiva ajunge la 8,40%. Rata lunara pe care un client o va achita este de aproximativ 360 de euro, in schimb la final suma rambursata se va invarti in jurul valorii de 114.000 euro. Raiffeisen percepe un comision de administrare anuala in valoare de 0,90% din sold.

Creditul Habitat Plus oferit de BRD cu dobanda variabila este iarasi un produs care s-a bucurat de succes. Banca percepe un comision de 6,5 lei pentru intarziere la plata si un comision de acordare de 2%, achitabil la inceputul creditarii. Rata lunara este de 457 euro, suma totala de plata incluzand comisioanele si taxele este de aproximativ 128.000 euro.

Un alt produs interesant de creditare imobiliara vine din partea Volskbank. Pentru acceasi suma de 50.000 euro pentru perioada de 25 ani la Volskbank dobanda este fixa, astfel incat DAE ajunge la 7,65%, iar rata dobanzii, 5,95%. Suma lunara ce va trebui achitata este de aproximativ 380 euro, iar suma totala de rambursat la finalul perioadei de creditare ajunge la 110.000 euro.

Acestea ar fi unele din alternativele pe care piata bancara la ofera in acest moment. Trebuie mentionat ca majoritatea bancilor care ofera aceste produse finanteaza doar 75% din valoarea proprietatii ce urmeaza a fi achizitionata. Iata dupa relaxarea venita din partea BNR nu se intrevad schimbari majore.

Un articol de: Raluca Dumitru


Sursa: Curentul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor