Data: 31.03.2009
Relansarea creditarii se tot amana, motiv pentru care romanii care au nevoie bani pentru consum isi indreapta atentia catre cardurile de credit, intens promovate de catre banci in ultima perioada.
Cardurile de credit sunt mai usor de obtinut, dar sumele puse la dispozitia clientului sunt de cateva zeci de ori mai mici, iar costurile sunt mult mai mari decat in cazul creditelor standard.
Daca folositi cardul de credit pentru retragerea de numerar trebuie sa stiti ca dobanzile sunt mult mai mari decat in cazul sumelor cheltuite prin plata cu cardul.
In timp ce DAE aferenta unui credit de 2000 lei folosit la comercianti variaza intre 18,06% (pentru cardul Mastercard de la ING) si 37.08% (pentru cardul VISA Gold de la Alpha Bank), costurile cu DAE pentru o suma similara retrasa sub forma de numerar de la ATM fluctueaza intre 20,27% (pentru cardul MasterCard de la CEC Bank) si 40.48% (pentru cardul Visa Exclusive Gold de la Piraeus Bank).
Cele mai mari diferente de dobanda intre cele doua tipuri de operatiuni se regasesc la Raiffeisen Bank (+5,58%), Banca Romaneasca (+5,94%), Alpha Bank (+6,87%) si Piraeus (+9,47%). Aceste diferente isi au originea in politica bancilor de promovare a cardurilor de credit ca instrumente exclusiv de plata la comercianti.
Chiar si asa, exista banci a caror dobanzi anuale efective sunt mai mici pentru sumele retrase de la bancomate, decat pentru tranzactiile efectuate prin intermediul POS-urilor. Aici se incadreaza Banca Comerciala Carpatica, Libra Bank, Leumi Bank, Romanian International Bank (RIB) si Emporiki Bank.
Retragerea de numerar mai are dezavantajul ca nu exista o perioada de gratie, dobanzile fiind calculate din momentul efectuarii tranzactiei la ATM. Astfel, chiar si acolo unde dobanzile ar fi mai mici pentru retragerea de numerar, costurile creditului devin mai mari la finalul unei luni.
Spre deosebire de creditele clasice, pentru obtinerea unui card de credit nu trebuie platit un comision de acordare, ci doar o taxa de emitere a cardului bancar.
Daca comisionul de acordare poate urca pana la cateva procente bune din valoarea creditului solicitat, valoarea maxima a taxei de emitere a cardului este 100 de lei. La ora actuala, exista cel putin 20 de carduri pentru care bancile emitente nu percep o astfel de taxa.
Pentru cardul de credit exista si o taxa anuala, similara cu comisionul anual de administrare perceput in cazul creditelor clasice. Taxa variaza intre 0 lei, pentru cardul MasterCard Perfect Standard de la RBS Bank, si 50 de lei pentru cardul Mastercard Standard Unicredit Tiriac Bank.