Cat au pierdut bancile pe bursa in perioada crizei


Data: 18.03.2011

Inainte de criza economica mondiala, bancile erau considerate de catre investitori detinatoarele celor mai sigure active care pot fi pe o bursa. Ultimii trei ani de tranzactionare le-a dovedit acestora ca situatia s-a schimbat dramatic pentru cei care au pariat pe actiunile bancilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"Deprecierile titlurilor bancilor listate la BVB in ultimii trei ani au fost determinate in prima faza de contextul international, de criza financiara declansata chiar de bancile de investitii", a declarat Magda Sirghe, analist financiar Tradeville, pentru Ziare.com.

Ulterior, contractia economiei romanesti cu 7,1% si-a pus treptat amprenta asupra situatiilor financiare ale emitentilor de la BVB, inclusiv banci.

"In contextul cresterii incertitudinilor legate de durata si efectele negative ale crizei economice globale, anii 2009 si 2010 s-au caracterizat printr-o cerere scazuta de produse si servicii bancare, consecinta in principal a reducerii consumului, dar si prin restrangerea activitatii de creditare la nivelul sectorului privat", a mai afirmat analistul financiar.

Pe piata locala de capital nu sunt listate decat patru banci, Banca Comerciala Carpatica, Banca Transilvania, BRD si Erste Bank. Toate institutiile de creditare au suferit deprecieri grele ale valorilor pe titlu, potrivit informatiilor de pe site-ul Bursei.

BRD - pierderi de 29,65%

BRD (simbol - BRD), una dintre cele mai solide banci din sistemul bancar romanesc, incheia sedinta de tranzactionare din 17 martie 2008 la o cota pe actiune de 19,90 lei. Scaderea nu a fost chiar atat de mare in comparatie cu restul, avand in vedere ca nu a pierdut decat 29,65%, miercuri, 16 martie 2011, dupa ce a ajuns la o valoare per titlu de 14 lei.

Banca a anuntat ca in data de 14 aprilie 2011 va fi convocat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) si Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA). Printre subiectele propuse spre discutie se numara si aprobarea repartizarii profitului si fixarea dividendului pe 2010 (dividendul brut propus este de 0,17957 lei/actiune).

In cadrul AGA se va discuta si alegerea altui administrator, avand in vedere ca mandatul de 4 ani al lui Aurelian Dochia va expira in data de 18 aprilie 2011. Totodata, in cadrul AGEA se va discuta aprobarea realizarii, in perioada 2011 - 2012, a unei emisiuni de obligatiuni cu plafon maxim de 600 milioane euro sau echivalentul in lei sau alte valute.

Banca Transilvania a avut un an bun

Nici Banca Transilvania (simbol - TLV) nu a avut o evolutie mai buna decat restul bancilor listate. In 17 martie 2008, unitatile puse in vanzare de banca incheiau sesiunea de tranzactionare la un pret de 2,34 de lei. Miercuri, 16 martie 2011, acestea aveau o valoare de 1,4640 lei, in scadere cu 37,43 %.

Anul 2010 a fost unul destul de bun pentru Banca Transilvania, cel putin din punct de vedere al profitului, care a ajuns la 97,85 milioane lei (peste 20 milioane euro), comparativ cu 2009 cand acesta nu a fost decat de 61,97 milioane lei (aproximativ 15 milioane euro).

BCC - cea mai grea scadere

Banca Comerciala Carpatica (simbol - BCC) inchidea sesiunea de tranzactionare din data de 18 martie 2008 la o valoare de 0,3050 de lei/titlu, in timp ce in sesiunea de miercuri 16 martie 2011, compania afisa o valoare pe actiune de doar 0,0745 lei, cu 75,57% mai putin decat in 2008.

Anul trecut, in data de 17 martie, actiunile companiei valorau 0,1 lei/unitate. In ultimul an de tranzactionare, titlurile bancii au avut o valoarea medie de 0,0976. Banca a inregistrat un profit operational aferent anului 2010 cu 233% mai mare comparativ cu 2009.

"Principalele influente fiind date de veniturile nete din dobanzi, din comisioane si din operatiuni financiare, plus au crescut depozitele atrase de la clientela nebancara", anunta Nicolae Surdu, directorul general al BCC.

Erste a iesit pe plus

Singura institutie de creditare care a avut crestere in acesti ultimi trei ani a fost Erste Bank (EBS). Aceasta avea in 17 martie 2008 o valoare pe actiune de 135,10 lei, iar miercuri ajunsese la 145 lei, in crestere cu 7,32%.

Desi la listare oficialii bancii spuneau ca aceasta va avea in mai putin de un an o ascensiune fulminanta, evolutia cotatiilor au contrazis acele vorbe. Listata in data de 14 februarie 2008, cu o valoare pe actiune de 141,9 lei pe actiune, un an mai tarziu, in 17 februarie 2009, cotatia pentru un titlu EBS atingea minimumul evolutiei sale - 33,10 lei. Daca cineva ar fi cumparat atunci actiuni EBS si le-ar fi vandut martea aceasta, ar fi inregistrat un castig de 111,90 de lei, pe fiecare actiune.

Ce alti factori au influentat deprecierile valorice ale titlurilor

Factorii care influenteaza performanta sistemului bancar, cum ar fi evolutia creditelor neperformante sau capacitatea de creditare, au continuat sa se inrautateasca, reprezentand un element de presiune pe rezultatele financiare din sistemul bancar.

"Sistemul bancar s-a confruntat cu diminuarea considerabila a volumului operatiunilor bancare. De asemenea, s-a constatat o depreciere a calitatii activelor, concretizata in special prin cresterea semnificativa a provizioanelor pentru credite restante si in litigiu", a mai declarat Magda Sirghe.

Totusi, bancile listate s-au mentinut, in general, profitabile, practicand si o politica de stagnare a extinderii retelelor proprii de unitati si reducere a cheltuielilor. 

Sursa: Ziare.com

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor