In primul rand, presedintele va ramane tot Nicolae Danila, Nic, cum este alintat de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl. Apoi, atat Danila cat si Treichl isi propun ca in urmatorii 3-4 ani BCR sa-si conserve cota de piata si pozitia de lider in prezent, existand chiar posibilitatea unei mici majorari a cotei de piata, ca urmare a `valorii adaugate` adusa la BCR de Erste Bank.
In pivinta extinderii numarului de unitati, presedintele Erste Bank a spus ca planurile sunt `mai degraba conservatoare`, numarul unitatilor urmand a fi in jur de 500, in acelasi timp urmand a fi stimulate vanzarile de produse bancare on-line si prin canale alternative. BCR va incerca sa-si majoreze cota de piata in unele sectoare, in special creditul ipotecar, dar in acelasi timp isi va pastra cota in alte sectoare, precum serviciile pentru companii.
Conform informatiilor furnizate de presedintele Erste Bank actionarilor bancii, in cadrul Zilei Investitorilor de la Bucuresti, BCR va deveni in urmatorii ani mai competitiva, in special in privinta profiturilor. Astfel, in acest an se asteapta un profit de 250 de milioane de euro iar pana in 2009 profitul net ar urma sa creasca cu 40%.
Raportul cost/venituri este prognozat in 2006 la 53%, insa pana in 2009 BCR se angajeaza sa scada la 40%. `Acest indicator va putea sa scada in primul rand datorita costurilor scazute care
exista pe piata bancara, printre care si cel cu salariile bancherilor`, a precizat Treichl.
Danila a tinut insa sa mentioneze ca va fi destul de greu sa se atinga procentul de 40%, tinand cont de faptul ca BCR activeaza pe o piata bancara foarte competitiva, `insa vom incerca sa atingem tinta`.
Danila a precizat ca BCR este in prezent liderul pietei bancare pe toate segmentele (retail, corporate, carduri, programe de finantare externa) si-si va pastra aceasta pozitie. `Vreau sa mentionez faptul ca BCR se va implica in continuare in derularea volumului foarte mare de fonduri europene destinate Romaniei, datorita experientei pe care o are in derularea programelor de finantare externa`. BCR a derulat deja, prin BIRD, BERD sau BEI, finantari pentru IMM-uri in valoare totala de 3,7 miliarde pana in prezent, urmand a contracta noi transe de finantari care se vor ridica la un volum de 2,7% miliarde euro.
In privinta numarului de noi unitati pe care le va deschide BCR, Treichl a precizat ca planurile sunt mai degraba conservatoare si vor depinde in primul rand de modul in care clientii bancii vor utiliza canalele on-line de vanzari.
`Dar daca ne uitam la diferitele componente ale imaginii de ansamblu, in prezent BCR are exact aceleasi cote de piata in privinta produselor pe care le are Ceska Sporitelna, banca ceha din grupul Erste. Numai ca banca ceha are o cota de piata cu 30% mai mare decat BCR si un numar de 640 de unitati, numarul de locuitori din Cehia fiind jumatate decat in Romania.
Aici, noi planuim sa avem in jur de 500 de unitati. In acest an vom deschide 100 de unitati (in prezent BCR are 450 de unitati), asa ca nu stim exact cate unitati vom avea peste cativa ani: poate 550, poate 640. Nu stim exact pentru ca situatia demografica din tara se schimba rapid, exista fonduri europene care vor intra in tara, in special in zonele rurale, unde venitul pe cap de locuitor este mult mai mic.
In orice caz, noi am luat in consierare faptul ca piata bancara din Romania poate suferi foarte multe modificari. Chiar daca, de exemplu, am face o greseala calculand un curs de schimb valutar cu o apreciere a leului, cand de fapt este posibil sa apara o usoara depreciere, nu va afecta dramatic planurile noastre`, a adauga Treichl.
In privinta potentialului de expansiune a sectorului bancar in Romania, Treichl a tinut sa precizeze: `In acest moment, populatia bancarizata a Romaniei este in jur de 10 milioane, si nu mult mai mult. Daca adaugam procentele privitoare la planurile de expansiune pana in 2009 pe care le-au aratat BCR, BRD, Raiffeisen sau UniCredit, vom ajunge la cote de piata de 250%, ceea ce, fireste, este neverosimil. In acelasi timp, activele bancare din Romania sunt inca mai mici cu 10% decat cele ale Croatiei, o tara cu doar 5 milioane de locuitori.
Sursa: www.ghiseulbancar.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...