Cand vrem un credit, tot mai multi dintre noi cauta sa afle toate costurile acestuia, nu doar dobanda si rata lunara. Exista multe comisioane mai mult sau mai putin ascunse pe care le aflam abia atunci cand semnam contractul de credit sau cand platim rata lunara. Cat trebuie sa platesc atunci cand depun actele sau inainte de a primi creditul? Vin cu bani de-acasa sau banca retine din credit suma aferenta diverselor comisioane de acordare?
Si nu se opreste totul aici. Unele banci te vor pune sa platesti comisioane si pe parcursul derularii creditului. E vorba de comisioane de administrare a creditului, prima de asigurare sau pentru administrarea contului. In cele mai multe cazuri, aceste comisioane sunt lunare, dar exista si anuale. E foarte important daca un comision de gestiune se calculeaza la valoarea creditului acordat sau daca se aplica la soldul creditului, in acest din urma caz fiind mai ieftin.
Daca achiti mai devreme creditul, platesti
Credeati ca ati scapat de comisioane? Nu. Mai exista si cel perceput pentru rambursarea in avans a creditului. Daca vrei sa te achiti de imprumut mai devreme decat perioada convenita initial, va trebui sa platesti un comision care variaza intre 1% si 5%, in functie de banca de la care ai luat creditul.
Cel mai mare comision de rambursare anticipata este peceput de Bancpost, pentru Creditul Imediat de nevoi personale fara ipoteca, de 5% din suma achitata in avans.
Exista insa banci, e drept, doar doua-Banca Transilvania si Finansbank, care nu percep acest tip de comision nici pentru creditele fara ipoteca, nici pentru cele cu ipoteca. Asadar, daca sunteti sigur ca peste un an sau doi veti da lovitura si veti avea bani sa va achitati mai devreme creditul, alegeti una dintre cele doua banci.
Comision si pentru schimbarea datei de plata a ratei
Un alt cost ascuns, sau mai degraba necunoscut initial este cel al modificarii datei scadente de plata a ratei lunare. Iti schimbi serviciul si primesti salariul mai tarziu sau intervine o alta problema si vrei sa platesti ratele intr-o alta zi, atunci trebuie sa anunti banca in acest sens sa-ti schimbe data la scadentarul de credite. Altfel risti sa ai intarzieri mari si sa ajungi la Biroul de Credit. Pentru modificarea datei insa, o serie de banci percep un comision de rescadentare/reesalonare de 1% sau chiar 2,5% la sold, in cazul Bancpost.
Plata asigurarii
O serie de banci solicita si o asigurare de viata pentru un credit de nevoi personale, plata acestei asigurari urmand a se face distinct de rata creditului. In cazul ABN AMRO, de pilda, asigurare de viata este de 0,102% lunar din soldul creditului, in timp ce la BRD, aceasta este de 0,085%.
Comisionul de analiza a dosarului
Sa o luam insa cu inceputul, adica primul comision pe care-l ai de platit la un credit de nevoi personale, cel de analiza a dosarului de credit.
Unele banci, precum, ABN Amro, HVB sau BRD nu percep acest comision, altele, precum Bancpost sau Finansbank, il includ in comisionul de acordare a creditului, iar la alte banci comisionul de analiza a dosarului este reprezentat fie de o suma fixa-10 euro in cazul BCR, fie de un procent din creditul acordat-1,5% in cazul Bancii Transilvania.
Comisionul de acordare a creditului
Comisionul de acordare a creditului este un cost destul de important, el variind, de asemenea, foarte mult de la o banca la alta: daca la BCR este de 0,3% din valoarea creditului, la Alpha Bank ajunge la 6%, in cazul unui credit fara ipoteca. In schimb, aceasta banca nu percepe comisionul de gestiune, care in cazul BCR este de 0,05%, perceput lunar la valoarea creditului. Adica 0,6% in fiecare an.
O serie de banci, precum Raiffeisen Bank sau Banca Romaneasca nu percep comisioane de acordare a creditului. In schimb, exista comisioane lunare de gestiune a creditului.
Comisionul de gestiune
Comisioanele de gestiune a creditului variaza intre 0,05% la BCR, peceput lunar la valoarea creditului si 4,5% in cazul Piraeus Bank. Aceste comisioane se aplica la valoarea creditului acordat. La alte banci insa, precum HVB sau BRD, comisionul de gestiune este mai mare, dar se aplica la soldul creditului, adica la ce a mai ramas din ceea ce rambursam lunar, in consecinta costul comisionului fiind mai mic.
Sursa: Ghiseul Bancar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...