Cardurile raman unul dintre cele mai scumpe produse bancare


Data: 17.10.2006

Cardurile raman unul dintre cele mai scumpe produse bancare, in ciuda faptului ca devin tot mai populare printre utilizatori iar numarul si valoarea tranzactiilor cu carduri au cresteri importante de la an la an. Se pare ca vinovati de comisioanele si taxele foarte mari impuse de banci pentru tranzactiile cu carduri se fac cele doua mari organizatii de carduri, Visa si MasterCard.

De altfel, acestea se afla sub investigatiile Uniunii Europene, care le-au acuzat de faptul ca impun bancilor practicarea unor comisioane foarte mari, chiar si in tarile europene. Prin impunerea respectivelor comisioane, `MasterCard si Visa incaseaza niste profituri exagerat de mari`, se precizeaza intr-un raport al Uniunii Europene.

Valoarea taxelor interbancare impuse bancilor de cele doua organizatii de plata este, de altfel, subiectul unei dispute si in Romania.

In urma cu patru luni, cinci banci romanesti s-au hotarat sa micsoreze comisioanele percepute detinatorilor de carduri pentru retragerile de numerar de la bancomatele altor banci.

Activitatea de carduri are ca si specific interoperabilitatea, respectiv posibilitatea utilizarii unui card in retelele de bancomate si POS-uri ale institutiilor membre ale unei organizatii de plata (Visa, MasterCard etc.).

Conform regulamentelor acestor organizatii de plata, institutiile membre isi datoreaza reciproc taxe de interschimb aferente utilizarii cardurilor in retelele acestora.

Taxele interbancare (Interchange Reimbursment Fee-IRF) sunt stabilite pe baza principiului `valoare implicita`, in cazul in care nu exista un acord national intre Membri-in acest sens utilizandu-se valorile intraregionale. Membrii din Romania pot stabili comisioane IRF nationale.

Taxa de interschimb pe Romania pentru bancomate a fost initial 0,50+0,5 RON. Ulterior aceasta a fost majorata (pe baza intrunirii unei majoritati de voturi) la 0,5%+2,5 RON.

Ulterior 5 banci din sistem (Alpha Bank, Banca Transilvania, Volksbank, Banca Romaneasca si Piraeus Bank), care impreuna au sub15% din piata cardurilor, au incheiat o conventie potrivit careia taxa de interschimb intre cele cinci banci pentru operatiunile realizate la bancomate sa fie mentinuta la 0,5% + 0,5 RON.

Conform legilor concurentei insa, astfel de intelegeri intre un grup de banci privind stabilirea unor comisioane sunt interzise pentru ca afecteaza mediul concurential, insa respectivele banci au cerut o exceptare de la prevederile legii concurentei, pentru a putea practica respectivele comisioane.

Cardurile au taxe foarte mari

Dincolo insa de aceste dispute concurentiale, observam ca taxele percepute de majoritatera bancilor romanesti pentru retragerea de numerar de pe card sunt mai mari decat la ghiseele bancilor: 0,5%+2,5 RON, fata de numai 0,5% sau chiar 0,4% la ghiseele bancilor.

In cazul retragerilor de numerar de pe card la bancomatele proprii, caz in care nu se mai aplica taxele de interoperabilitate impuse de Visa si MasterCard, taxele sunt mult mai mici: 0,20% sau 0,15% la unele banci sau chiar 0 la altele.

Insa cele mai impovaratoare costuri ale unui card sunt cele de creditare. Valoarea dobanzilor la descoperitul de cont sau la cardurile de credit sunt de doua ori mai mari decat in cazul unui credit obisnuit.

Astfel, daca la creditele in lei pe termen scurt, de pana in cinci ani, bancile practica o dobanda medie de 14% pe an, in cazul descoperitului de cont pe card, dobanda ajunge la 19 - 21 la suta, iar in ceea ce priveste cardurile de credit, dobanda se dubleaza: 25-28% pe an.

Detinatorii de carduri trebuie sa plateasca taxa si mai impovaratoare in cazul intarzierilor de plata sau pentru depasirea plafonului la credit, pentru care se percep dobanzi care ajung chiar si la 40-50 de procente pe an.

Sursa:
www.ghiseulbancar.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor