Dupa o saptamana in care dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele au coborat la noi minime, pe fondul excesului de lichiditate, dobanzile la credite ar putea sa scada si ele. De acest lucru ar putea beneficia atat companiile care s-au imprumutat in lei, cat si clientii persoane fizice cu dobanzi legate de rata ROBOR la o luna.
In prezent, bancile platesc o dobanda de 3,59% pe an pentru a atrage lichiditati in lei pe 30 de zile, de pe piata interbancara (indicatorul ROBOR la o luna). Avand in vedere ca in urma cu sase luni dobanzile depaseau 6,8% pe an, cei care s-au imprumutat in acea perioada ar trebui sa beneficieze, cel putin teoretic, de dobanzi mai mici.
Scaderea dobanzilor pe termen scurt incepe si ea sa se transmita si la termenele de trei sau sase luni, luate ca etalon la stabilirea costului creditelor de retail in lei. Aici lucrurile se misca mai greu si exista asteptari ca in perioada urmatoare sa nu se inregistreze fluctuatii prea mari.
Totusi, economistii sunt de parere ca scaderea dobanzilor interbancare nu se va resimti prea curand in costul creditelor, caci pentru sumele atrase pe termene mai lungi, de sase luni sau un an, micsorarea dobanzilor ramane limitata. Pe de alta parte, un impact imediat se va resimti in costul depozitelor atrase de banci de la clientela.
"Scaderea ratelor de dobanda pe piata interbancara se va vedea mai degraba la bonificatiile platite de banci pentru a atrage depozite de la clienti. La credite exista si o alta problema: cererea solvabila este foarte scazuta si o reducere cu jumatate de punct procentual a dobanzii, de exemplu, nu cred ca ar avea un efect semnificativ asupra reluarii creditarii", a declarat Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank, pentru Ziarul Financiar.
Dobanzile platite pentru resursele atrase de pe piata pe trei luni au coborat la circa 5,55% pe an, adica o reducere cu o jumatate de punct procentual fata de sfarsitul lunii decembrie 2010 si cu 1,5 puncte procentuale fata de jumatatea anului trecut.
Indicatorul ROBOR la sase luni a scazut cu aproape un punct procentual in ultima jumatate de an, ajungand la 6,58% pe an. Bancile percep insa marje de 4-5% peste la creditele ipotecare si de peste 6% la creditele de consum.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...